Economie

Consiliul UE oferă R. Moldova 40 de milioane de euro pentru modernizarea sectorului apărării 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi, 4 mai, două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor de Apărare ale Georgiei pentru a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării din ambele țări.

Măsura de asistență pentru Republica Moldova are o valoare de 40 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni. Este vorba de finanțare petru echipamente neletale, bunuri și servicii pentru unitățile forțelor armate ale Republicii Moldova, inclusiv formare tehnică, acolo unde este necesar.

Echipamentele aprobate includ echipamente de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică.

„Prin aceste noi ajutoare, continuăm să sprijinim modernizarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova și ale Forțelor de apărare georgiene. Într-un context geopolitic dificil și în conformitate cu aspirațiile lor europene, contribuim la consolidarea sectoarelor lor de apărare și la creșterea capacității lor de a participa la misiunile și operațiunile militare ale UE. Acesta este cel de-al treilea pachet de asistență pentru ambele țări în cadrul EPF, subliniind în mod clar angajamentul de neclintit al UE față de securitatea și stabilitatea regiunii”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Măsura de asistență a fost solicitată de Republica Moldova la 6 februarie 2023 și completează măsura de asistență în valoare de 40 milioane de euro adoptată în iunie 2022 și cea de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *