Social

Consolidarea relațiilor moldo-ucrainene: A fost lansat controlul comun în punctul de trecere Basarabeasca-Serpniovo-1

Miercuri, 22 martie, a fost lansat controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar Basarabeasca-Serpniovo-1. 

Evenimentul a fost precedat de semnarea „Protocolului între Serviciul Vamal de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Administrația Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei”, scrie Deschide.md.

„Lansarea controlului comun în PTF Basarabeasca – Serpniovo-1 feroviar are drept scop consolidarea cooperării la frontiera moldo-ucraineană, care va contribui la diversificarea căilor de transportare a mărfurilor cu Ucraina, asigurarea accesului Republicii Moldova la principalele rute regionale de transportare a combustibililor de diferit gen, dar și a exportului de cereale din Ucraina”, precizează Serviciul Vamal. 

Astfel, potrivit directorului Serviciului Vamal, Igor Talmazan, Republica Moldova și Ucraina semnează în premieră un Protocol cu privire la organizarea controlului comun într-un punct de trecere pe cale ferată.

De asemenea, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a menționat că controlul în comun înseamnă o abordare modernă, europeană a securității frontierei comune, cu accent pe fluidizarea procesului de traversare a frontierei și accelerarea, interconectarea și aprofundarea proceselor economice.

„Activitatea este parte a inițiativei Uniunii Europene – solidarity lines, menirea căreia este să asigure circulația de mărfuri în și spre Ucraina”, se menționează în comunicatul Serviciului Vamal.

Menționăm că data începerii controlului comun se va stabili, de comun acord, de către conducerea punctului de trecere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *