Constantin Codreanu: „Sunt singurul candidat capabil să-l învingă pe Ceban în turul doi”
Dacă legislația îi va permite, va rămâne și deputat în Parlamentul României, și primar de Chișinău, susține Constantin Codreanu, arătându-se convins că doar el îl poate învinge pe reprezentantul PSRM în turul II al alegerilor locale anticipate. În interviul pe care l-a acordat ziarului TIMPUL, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la șefia Capitalei recunoaște ce anume l-a determinat să se implice în această campanie electorală. Totodată, el se dă cu părerea despre cine este omul care îi dă sfaturi greșite contracandidatului său de dreapta, Valeriu Munteanu, și cine, de fapt, stă în spatele Silviei Radu.
– Când și în ce condiții vi s-a propus să candidați pentru funcția de primar al Chișinăului?
– A fost o decizie colectivă a Mișcării Unioniste, inclusiv a structurilor de partid (PUN – n.red.) care împărtășesc opțiunea de a avea un candidat propriu la alegerile municipale. Asta fiindcă practic niciun alt candidat nu și-a asumat cauza chișinăuienilor, care își doresc o apropiere decisivă de România sau chiar o uniune politică cu Țara-Mamă. Iar aceștia sunt majoritari în Capitală. Am revenit de la București la Chișinău ca să reprezint acești cetățeni și să-i încurajez să-și păstreze credința că propășirea și dezvoltarea R. Moldova este posibilă doar cu și prin România. Orice alt parcurs este o iluzie.
– De ce ați acceptat o astfel de ofertă în condițiile în care, la acel moment, deja exista, cel puțin, un candidat unionist – Valeriu Munteanu?
– Cred că ce au avut de făcut în Chișinău, liberalii au făcut timp de un deceniu, când au avut posibilitatea să transforme acest oraș într-o capitală europeană. Zigzagurile și piruetele politice ale acestui partid au dezamăgit cetățenii, iar simpla retorică românească nu-i mai ajută pe liberali să se mențină pe scena politică. Noi, unioniștii veritabili, care nu avem interese personale și înguste, de partid, vrem să redăm românilor din Chișinău încrederea că ei pot avea un cuvânt decisiv în ceea ce privește soarta capitalei. Și îi asigurăm pe toți că nu vom mai permite ca voturile lor să fie tranzacționate și folosite în interese obscure.
„Chișinăul nu va permite ca, în anul Centenarului, la cârma orașului să vină un minidodon”
– Unii analiști politici consideră că un candidat unionist nu are din start șanse foarte mari să ajungă la conducerea Primăriei Chișinău, dar în situația în care avem, cel puțin, patru astfel de concurenți electorali, șansele tuturor se egalează practic cu zero. Ați încercat să discutați cu ceilalți candidați de dreapta în vederea identificării unui singur susținător al unionismului?
– Am propus din capul locului negocieri cu toate entitățile politice care se regăsesc în opțiunea proromânească. Și deocamdată am reușit să adunăm în jurul nostru câteva partide care au înțeles importanța acestei consolidări. Rămânem deschiși pentru tratative, ca să putem scoate barierele artificiale care ne separă și să funcționăm ca un corp comun. Cât privește șansa unui candidat unionist, alegerile din ultimul deceniu au demonstrat exact contrariul. Chișinăul și suburbiile sale, active politic și energice, nu vom permite ca, în anul Centenarului românesc, la cârma orașului să vină un minidodon, anume Ion Ceban, un candidat fără nicio culoare și pe deasupra un revanșard depășit de timpurile pe care le trăim. În cel mai bun caz, acesta ar putea doar să izoleze Chișinăul de procesele de dezvoltare, așa cum a procedat Igor Dodon după ce a ajuns președinte.
– Valeriu Munteanu a dat de înțeles că dvs. participați la acest scrutin pentru a reduce șansele sale la victorie. Ce temei ar avea el să creadă astfel?
– Am fost surprins să aflu despre atacurile sale nefondate. Cred că nu-și aparține, îndeplinind comenzile liderului său de partid, care nu se poate împăca cu gândul că a irosit toate șansele de a produce rezultate în Chișinău și în R. Moldova. Ceea ce trebuie să înțeleagă și liberalii, și alți competitori electorali este că, în aceste alegeri, vorbim despre victoria unioniștilor împotriva socialiștilor.
„Sunt singurul candidat care nu poate fi șantajat sau intimidat”
– Chiar într-un interviu pentru TIMPUL, Munteanu spunea că susținerea pe care v-o acordă Traian Băsescu vă face mai mult rău decât bine…
– În acest sens, pe el îl contrazice majoritatea absolută a cetățenilor R. Moldova, pentru care președintele Băsescu este cel mai notoriu om politic român, care a făcut pentru ei mai mult decât toți ceilalți luați împreună. Experiența sa politică și administrativă, precum și flerul său inegalabil, sunt de neprețuit pentru scena politică a R. Moldova. Indubitabil, participarea lui Băsescu în viața publică din R. Moldova are un impact pozitiv pentru curentul unionist, în general, cât și pentru candidatura mea, în particular.
– Se mai vorbește despre anumite înțelegeri din culise între reprezentanții PUN și liderul Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc. Ce vă leagă de PDM?
– Ar trebui să fim foarte naivi ca să credem că unioniștilor le face agenda politică Partidul Democrat. Sunt niște încercări nereușite de a face tot felul de asocieri, care nu au niciun temei sau bază reală în condițiile în care eu sunt singurul candidat la funcția de primar al Chișinăului, care nu pot fi șantajat sau intimidat. Nu am avut în trecut niciun fel de legături cu clasa politică de la Chișinău și n-am fost implicat în vreo schemă locală, de orice ordin.
– Credeți că aveți șanse să treceți în turul doi?
– Sunt pregătit să acced în turul doi, unde îl voi înfrunta pe candidatul socialiștilor. Acolo nu-i voi lăsa nicio șansă. Dar pentru asta am nevoie de susținerea chișinăuienilor.
„Silvia Radu nu este un candidat independent”
– Totuși, dacă gândim la rece, sunteți conștient că numărul mare de reprezentanți ai dreptei politice mărește șansele lui Ion Ceban și ale Silviei Radu să acceadă în turul doi?
– Să pornim de la faptul că Silvia Radu nu este un candidat independent, ci e susținută de PDM și liderul acestuia. De aceea nu putem permite ca locuitorii Chișinăului să fie nevoiți iarăși să aleagă „răul cel mai mic”. Sunt sigur că chișinăuienii sunt destul de informați ca să înțeleagă această situație și să opteze pentru candidatura mea, pentru a nu admite ca și în Capitală să-și extindă tentaculele forțele politice care controlează administrația centrală.
– Numiți trei lucruri pe care planificați să le realizați, în mod prioritar, în cazul în care ajungeți primar de Chișinău.
– Aș fi vrut să discutăm mai întâi despre programul meu pentru Chișinău și mai puțin despre vorbele târgului. Mă întorc acasă pentru a transforma spre bine modul în care se face politică și administrație în R. Moldova și la Chișinău, în special. În programul meu electoral „Unire, Dezvoltare, Modernizare”, care este publicat pe portalul www.codreanuprimar.md, am notat 10 soluții pentru problemele municipiului. Trei, cele mai importante, se referă la atragerea unor investiții de 1 miliard de euro din România și prin România, 100 km de drumuri noi și reabilitate în Chișinău, construcția șoselei de centură a Chișinăului. După acestea urmează acordarea alocațiilor pentru copii și a sprijinului financiar pentru pensionari.
– Dacă veți deveni primar al Capitalei, veți pleca din funcția de deputat în Parlamentul României?
– Dacă-mi va permite legislația, voi păstra funcția de parlamentar, pe care o consider un atu în consolidarea relațiilor cu statele UE, în special cu România. Statutul de parlamentar îmi va permite să aduc fonduri în Chișinău și suburbiile Capitalei, să realizez înfrățiri și parteneriate administrative funcționale între localități și instituții de pe ambele maluri ale Prutului, să apropii cât mai mult posibil viața chișinăuienilor de standardele europene.
„Îi invit pe contracandidații mei prounioniști și proeuropeni să se retragă în favoarea mea”
– În ce condiții ați fi dispus să vă retrageți din campania electorală în favoarea altui candidat?
– Fără falsă modestie, sunt singurul candidat capabil să-l învingă pe Ceban în turul doi. Niciun alt concurent înscris în cursa electorală nu este reprezentativ pentru ansamblul grupului de unioniști din Chișinău. Îi invit pe contracandidații mei, care se declară prounioniști și proeuropeni, să se retragă în favoarea mea. Spre deosebire de ei, eu chiar sunt unionist și european.
– De ce, totuși, unioniștii ar trebui să-l voteze pe Codreanu și nu pe Munteanu, dacă ambii mizați practic pe același electorat?
– Eu vin dintr-o instituție a UE, sunt parlamentar în Camera Deputaților din Parlamentul României. În calitate de președinte al Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării, m-am ocupat activ de necesitățile a 12 milioane de oameni de peste hotare și am rezolvat mai multe probleme de-ale lor. Am contribuit, în 2018, la adoptarea de către Parlamentul României a Declarației politice prin care Bucureștiul și-a arătat voința de a susține Re-Unirea atunci când și R. Moldova o va dori. Prin urmare, am experiență în calitate de demnitar european și sunt un unionist verificat.