Actualitate

Constantin Tănase: De ce n-a fost invitat la mitingul din 3 noiembrie grupul Ilașcu?

Apoi sunt uitate și presa aleargă, flămândă, în căutarea altor subiecte „cu priză la public”. Așa se întâmplă și cu răsdiscutatul miting din 3 noiembrie. Nu va trece mult timp și nimeni nu-și va mai aminti de el.

Ar fi păcat ca acest subiect să se stingă fără a mai spune câteva lucruri. Mă refer la chestiunea vorbitorilor. Am presupus că organizatorii vor fi foarte prudenți și vigilenți în selectarea celor ce vor vorbi la miting. Până la un anumit punct îi înțeleg pe organizatori. După acest punct – nu.
Nu înțeleg, de exemplu, de ce nu i s-a oferit cuvântul nici unuia din grupul Ilaşcu: Ilie Ilașcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa?
Îmi amintesc în acest context de un comentariu al colegului nostru George Damian, publicat în TIMPUL din 4 aprilie 2011. Damian povestește despre o întâlnire pe care a avut-o cu aceștia după ce se întorseseră din Statele Unite dintr-o călătorie făcută acolo la invitaţia National Endowment for Democracy. Citez din acest comentariu: „Probabil că vocile acestor oameni care au cunoscut mult prea bine regimul de la Tiraspol ar trebui să fie mai des auzite…(…) Poate că prezenţa în Occident a grupului Ilaşcu, Leşco, Ivanţoc, Petrov-Popa, Godiac ar trebui să fie mult mai insistentă, poate că mărturiile lor ar trebui să fie promovate mai intens”. În finalul comentariului, George Damian citează următoarea afirmație a lui Andrei Ivanţoc: „Am primit vreme de şase luni un ajutor de şomaj de 250 de lei moldoveneşti, apoi Marian Lupu a zis de noi că suntem bandiţi, acuma stăm acasă”.

… Din nefericire asta e realitatea: de grupul Ilașcu s-au temut ieri comuniștii, iar azi se tem și liberal-democrații. Cei care au făcut lungi și grei ani de pușcărie în numele ideii de independență a celui de al doilea stat românesc azi sunt uitați și marginalizați cu bună știință și de actuala administrație „proeuropeană” și „anticomunistă”.

Vocea grupului Ilașcu la mitingul din 3 noiembrie i-ar fi dat adunării mai multă greutate și credibilitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *