Economie

Construcția unor hidrocentrale de 1 MILIARD de euro pe Prut, discutată de autoritățile româno-moldovene

Proiectul a fost propus de Florin Constantinescu, vicepreședinte al Senatului României și co-președinte al CCIE. Constantinescu a declarat presei că este vorba de un proiect elaborat încă de dinainte în 1989 de un institut de proiectări de la București și care prevede construirea a 13 hidrocentrale. El a precizat că a discutat despre acest proiect și în timpul vizitei la București a președintelui parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

Potrivit vicepreședintelui Senatului, costul proiectului ar fi de peste un miliard de euro, dar, dacă se va dori și amenajarea Prutului pentru a-l face navigabil, costurile ar ajunge la aproape două miliarde. El consideră că acest proiect ar putea fi finanțat în baza unui parteneriat public-privat sau din fonduri europene.

În prezent, România și Republica Moldova construiesc un gazoduct pe sub Prut, în regiunea orașelor Iași și Ungheni, care va permite alimentarea cu gaz a țării vecine. De asemenea, cele două state discută de mai mult timp și despre interconectarea liniilor electrice de înaltă tensiune. Republica Moldova importă în prezent gaz din Rusia, iar majoritatea energiei electrice — din Ucraina.

sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *