Actualitate

Consumatorii casnici de gaze naturale pot renunța la compensațiile acordate de Guvernul R.Moldova. Vezi care este procedura

Procedura de renunțare la compensație:

Consumatorii de gaze naturale care doresc să renunțe la compensarea prețului gazelor prevăzute în baza Legii nr. 192 din 25 noiembrie 2021 „Cu privire la compensarea diferenței de preț pentru consumul de gaze naturale/energie termicе în perioada rece a anului” trebuie să completeze și să expedieze formularul de mai jos, selectând opțiunea „TRIMITE”.

– La formular se atașează cererea completată și semnată electronic sau scan-copia cererii completată și semnată manual (descarcă modelul cererii), precum și buletinul de identitate scanat.
– Cererea semnată este înregistrată de SA „Moldovagaz” și începând cu luna viitoare factura pentru gazele naturale se va emite fără compensare.

Astfel, pentru a primi la timp compensațiile pentru gaze naturale într-un volum deplin, SA „Moldovagaz” face un apel către consumatorii săi să ofere acces neobstrucționat la contoarele sale controlorilor întreprinderilor de distribuție a gazelor. Acest fapt va face posibilă facturarea cât mai exactă a volumului de consum pentru luna noiembrie și, în consecință, calcularea sumei reale a compensației.

Totodată, datele de consum pot fi transmise prin intermediul unei fotografii a aparatelor de contorizare prin Viber ChatBot, Telegram-canalul MoldovagazSupport, precum și serviciul „Cabinetul personal al consumatorului”.

Consumatorii casnici vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, ca rezultat al majorării tarifelor pentru aceste utilități. Proiectul, elaborat în acest scop, care prevede compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energiei termice în perioada rece a anului, a fost adoptat, joi, 25 noiembrie, de Legislativ, în lectură finală.

Prin actul adoptat, se propune compensarea, în proporție de 67%, pentru primii 50m3 de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 m3 compensarea cu 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

De asemenea, se propune compensarea diferenței, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată. Totodată, de aceste compensații vor beneficia și cetățenii care se alimentează cu energie termică produsă de cazangeria blocului de locuit.

Astfel, compensația maximă, oferită pentru consumul de gaz natural, va constitui 540 lei, iar compensația pentru prima gigacalorie consumată va constitui 450 lei. Tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie curent constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.

Sursa: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *