Ultima oră

(CONTRABANDĂ CU ȚIGĂRI) Ion Gușan sau “Patronul Nicu”, lider al lumii interlope din R. Moldova ARESTAT în România

În urma perchezițiilor, la care participă și ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPF—Serviciul Teritorial Iași și IGPR—DCCO, au fost ridicate și duse la audieri 26 de persoane, printre care se află și Ion Gușan, lider al lumii interlope din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cu ocazia perchezițiilor, într-un imobil situat în localitatea Clinceni, Județul Ilfov, a fost descoperită o linie completă de producție țigarete, neautorizată, aflată în stare de funcționare.

Anchetatorii au ridicat cantități importante de țigarete, tutun vrac, aparatura de imprimerie și ambalajele destinate funcționării fabricii.

Țigările erau comercializate pe întreg teritoriul României.

Suportul informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații și Direcția Operațiuni Speciale, acțiunea fiind efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române și Autorității Naționale a Vămilor.

La instrumentarea anchetei procurorii români au cooperat cu autoritățile din Republica Moldova, scroee Agerpres.

Ion Guşan este suspectat şi că l-ar fi angajat pe Vitalie Proca să îl ucidă pe bancherul rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de 6 ori, la Londra, cu o armă semiautomată. Printre persoanele ridicate de anchetatori în cazul contrabandei cu ţigări este şi Daniel Trandafirescu, fiul adjunctului şefului Poliţiei Prahova şi al judecătoarei Zinca Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova, fost director al Penitenciarului Târgşor. Daniel Trandafiresc este avocat stagiar în Baroul Bucureşti din 2011.

Sursa: AGERPRES

DETALII DIN ARHIVĂ – Cine este Ion Gușan (2007)

Biroul pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au solicitat azi, 18 aprilie 2007, instanţei de judecată arestarea preventivă pentru 29 de zile a patru inculpaţi, membri ai unei grupări de crimă organizată, specializată în trafic de persoane.
Astfel, a fost solicitată emiterea unor mandate de arestare preventivă faţă de inculpaţii:
GUŞAN ION, cetăţean al Republicii Moldova, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere, constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de trafic de migranţi, la fals material în înscrisuri oficiale şi la fals privind identitatea, fapte aflate în concurs real şi comise în formă continuată;
– GORI VALERIU (din Republica Moldova), OLTEAN ION şi MIHU GHEORGHE (ambii din judeţul Sibiu), sub acuzaţia săvârşirii infracţiunilor de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi la fals privind identitatea.
Instanţa de judecată a admis solicitarea procurorilor, dispunând arestarea celor patru inculpaţi pentru o perioadă de 29 de zile.

Reţeaua criminală – cunoscută sub denumirea de "PATRON" – şi-a constituit segmentele şi opera în Federaţia Rusă, Republica Moldova, Ucraina, România, Austria, Italia, Marea Britanie şi Germania, fiind implicată în derularea de operaţiuni de trafic de migranţi, spălare a fondurilor obţinute ilegal şi acordarea de împrumuturi cu camătă, acţiuni violente şi reglări de conturi, precum şi extorcări de bani, proxenetism, acţiuni de jaf şi tâlhărie.
Din materialul probator rezultă că gruparea avea o structură ierarhică bine definită, formată din mai multe nuclee criminale, structurate piramidal, care includeau mai mulţi membri, activităţile infracţionale ale acestora fiind coordonate de către un "lider", autoritate criminală recunoscută. Gruparea era condusă de inculpatul GUŞAN ION, cunoscut sub numele de ," NICU PATRON", acesta fiind responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei, pentru judecarea celor care încălcau disciplina, pentru colectarea, evidenţa şi distribuirea veniturilor.
Cote parte din sumele obţinute din activităţile ilegale comise de membrii grupării erau trimise în România prin curieri – de regulă prin şoferii de "bus-uri" care tranzitau Europa – unde banii erau colectaţi şi apoi folosiţi de inculpatul GUŞAN ION pentru finanţarea activităţilor ilegale ale reţelei, acordarea de împrumuturi cu camătă, acte de corupţie şi punere în dependenţă a unor funcţionari publici.

Stabilindu-se pe teritoriul României, inculpatul GUŞAN ION şi-a dezvoltat activitatea infracţională, punând bazele unei adevărate reţele criminale – formată din cetăţeni din Republica Moldova şi cetăţeni români – care acţiona în scopul săvârşirii de infracţiuni grave, generatoare de mari profituri financiare pentru membrii grupării, unul dintre segmentele în care acţiona gruparea coordonată de inculpat fiind traficul de migranţi, proveniţi din Republica Moldova – care tranzitează România cu destinaţia: Italia, Marea Britanie, Germania şi Austria.

Ca modalitate de acţiune, în urma investigaţiilor efectuate de procurorii DIICOT, a rezultat că gruparea criminală are două ramuri: una internă, care acţionează pe teritoriul României şi una externă, care, la rândul ei, se împarte în două: ramura care acţionează pe teritoriul Republicii Moldova ( ramura moldovenească) şi care are ca principal scop racolarea persoanelor dornice să ajungă în occident şi care, din diferite motive, nu reuşesc să plece în mod legal şi ramura care acţionează pe teritoriul ţărilor de destinaţie ( ramura occidentală) şi care are ca scop însoţirea (călăuzirea) acestor persoane la destinaţie şi – ceea ce este foarte important – "încasarea" sumelor de bani reprezentând "preţul" serviciului efectuat de membrii grupării, precum şi trimiterea acestor sume de bani în România, unde sunt ,"colectaţi", de inculpatul GUŞAN ION.
Ramura internă a grupării, care are şi rolul de nucleu, preia, de la ramura moldovenească persoanele racolate în Republica Moldova, care vin în România legal, le cazează, le procură ( contra cost, aprox. 300-400 Euro/buc) documente ( buletine de identitate) false ( care conţin date de stare civilă aparţinând unor cetăţeni români), le călăuzesc – de cele mai multe ori însoţite de unul sau mai mulţi membrii ai grupării – până la ieşirea din România sau până în ţara de destinaţie, unde sunt preluate de alţi membrii ai grupării.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent a rezultat că din cadrul ramurii interne a grupării coordonate de inculpatul Guşan Ion fac parte, printre alte persoane, inculpaţii Gori Valeriu ( zis Valera), Oltean Ioan ( zis Nae) şi inculpatul Mihu Gheorghe ( zis Ghiţă) – toţi partu reţinuţi de procurori.

Din cadrul ramurii externe, în principal cea moldovenească, fac parte numiţii: Igor Tanasciuc, cetăţean din Republica Moldova, numitul Oleg, cetăţean din Republica Moldova, Mocan Vitalie (Vitalik Zelionâi), Costea, numitul GHENADIE, numitul Dinu, ş.a., primii ocupându-se, în principal cu racolarea – din Republica Moldova a persoanelor dornice să ajungă în occident şi care, din diferite motive, nu reuşesc să plece în mod legal iar ultimii doi ( numiţii Ghenadie şi Dinu) activând în cadrul ramurii externe din ţările de destinaţie, Ghenadie având rolul de a colecta sumele de bani de la persoanele trecute ilegal frontiera statului român şi a statelor de destinaţie şi trimiterea acestor sume de bani în ţară, unde sunt ," stocate", de inculpatul Guşan Ion, iar Dinu ocupându-se, în principal, cu activităţi specifice falsificării documentelor necesare migranţilor.
Depistarea şi returnarea în Republica Moldova a grupurilor de migranţi traficate de gruparea coordonată de inculpatul Guşan Ion nu i-a determinat pe membrii grupului criminal organizat să renunţe la activitatea lor infracţională. Astfel,la data de 29.03.2007, orele 02,30 organele de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane, aflate în trenul rapid, "Dacia", ce rula pe sensul de ieşire din România intenţionează să treacă frontiera de stat cu documente de identitate falsificate Existând suspiciuni cu privire la valabilitatea documentelor de identitate prezentate, cele trei persoane de sex feminin au fost coborâte din mijlocul de transport şi conduse la sediul S.P.F. Curtici pentru continuarea cercetărilor. În urma verificării documentelor de identitate prezentate cu ocazia legitimării a rezultat că acestea sunt, în întregime falsificate prin lipirea filei informatizate contrafăcută peste o carte de identitate valabilă. Cu ocazia audierii, cele trei persoane de sex feminin au declarat că, în realitate, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi au cu totul alte identităţi, iniţial acestea fiind călăuzite – în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României de o persoană de sex masculin, pe nume GHIŢĂ ( identificat ulterior ca fiind inculpatul Mihu Gheorghe), care le-a reţinut paşapoartele originale. În urma controlului efectuat de organele de poliţie de frontieră a fost identificat în trenul rapid " Dacia", pe sensul de ieşire din ţară inculpatul Mihu Gheorghe, acesta negând că le-ar cunoaşte pe cele trei.

La data de 17 aprilie 2007, procurorii DIICOT împreună cu jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie Mobilă "Vlad Ţepeş", poliţişti ai Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate, şi ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba, lucrători ai Direcţiei de Protecţie şi Intervenţie Rapidă Sibiu, precum şi beneficiind de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, au efectuat percheziţii domiciliare la locuinţele celor patru inculpaţi, fiind găsite şi ridicate mai multe bunuri, printre care şi numeroase cartele telefonice, precum şi importante sume de bani în lei şi valută.

Cauza a fost iniţial instrumentată de procurorii Biroului Teritorial Arad din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Ulterior, constatându-se că procurorii Structurii Centrale din cadrul aceleiaşi direcţii investighează, într-un alt dosar, mai mulţi membri ai unei grupări de crimă organizată, printre care şi inculpatul Mihu Gheorghe, având ca obiect, în principal, traficul cu migranţi proveniţi din Republica Moldova, prin ordonanţa nr. 23/D/P/2007 din 30.03.2007 s-a dispus declinarea cauzei în favoarea DIICOT- structura centrală.

Dosarul astfel declinat a fost înregistrat la DIICOT – Structura Centrală, iar din cauza existentă la Biroul Teritorial Arad – în care s-au efectuat cercetări faţă de o grupare de crimă organizată, constituită în scopul săvârşirii de infracţiuni grave – s-a dispus, prin ordonanţa din 02.04.2007, disjungerea cu privire la numiţii Mihu Gheorghe, Gori Valeriu, Oltean Ioan şi Guşan Ion, precum şi cu privire la alte persoane neidentificate până în prezent. Cauza astfel disjunsă a fost înregistrată sub nr. 133/D/P/2007, iar prin ordonanţa din 02.04.2007 s-a dispus conexarea acesteia la dosarul deja existent la structura centrală a DIICOT.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situaţii de fapt şi pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională.

Sursa: http://www.mpublic.ro/presa/2007/c_18_04_2007.htm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *