Externe

Contrabandişti ruşi, condamnaţi în Estonia pentru spionaj în favoarea Moscovei

Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, cetățeanul estonian în vârstă de 32 de ani, Maksim Gruzdev, a fost condamnat la patru ani de închisoare.
S-a stabilit că Gruzdev a fost recrutat în a doua jumătate a anului 2013 în regiunea Pskov. Până la arestarea sa, în octombrie 2015, contrabandistul livra informații serviciilor speciale ruse, inclusiv cu privire la activitățile agentilor politiei secrete estoniene (CAPO).

În octombrie 2015, a fost condamnat la doi ani de închisoare, pentru cooperarea cu serviciile speciale rusești, si cetățeanul estonian în vârstă de 21 de ani, Alexandr Rudnev. Potrivit anchetatorilor, acesta a fost recrutat în primăvara anului 2013 tot în regiunea Pskov, și de atunci şi până la arestarea sa, in martie 2015, a transmis serviciilor secrete ruse informatii cu privirea la activitățile Forțelor Armate estoniene din sudul Estoniei.

De asemenea, în octombrie 2015, a fost condamnat la patru ani și 10 luni de închisoare Pavel Romanov (42 de ani), cu cetățenie nedeterminata. Romanov a început cooperarea cu serviciile speciale ruse în 1994, transmițând informații despre capacitatea de apărare a Estoniei, protecția frontierei de stat și cu privire la responsabilitățile angajaților instituțiilor juridice.

Procurorii estonieni sustin ca cei trei contrabandisti au fost recrutati de serviciile secrete ruse pe baza activitatii lor infractionale, transmite Interfax.

„Unii dintre ei au primit bani in Rusia, de exemplu Rudnev, dar în primul rând serviciile secrete le ofereau informații care ii ajutau pe contrabanditsi sa desfășoare activități de contrabandă, cum ar fi posibilitățile de trecere ilegala a frontierei” – se mai spune in comunicatul Procuraturii.

Harris Puusepp, purtător de cuvânt al CAPO, a subliniat că „aceste cazuri arata ca serviciile secrete ruse recruteaza și folosesc infractori de drept comun in activitati de spionaj”.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *