Economie

Contractul semnat cu Centrala de la Cuciurgan nu va fi făcut public. Care sunt motivele invocate de șeful Energocom

Principalele prevederi din contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan (MGRES) au fost făcute publice, totuși, publicarea documentului nu este posibilă, și asta pentru că ar contravine normelor și înțelegerilor aplicate la nivel internațional. Declarația aparține directorului interimar al SA „Energocom”, Victor Bînzari, transmite Deschide.md.

Șeful companiei a menționat că principalele prevederi din contract ce se referă la prețul, cantitatea și perioada de livrare au fost făcute publice. În rest, menționează el, informația care se regăsește în contract este de ordin tehnic.

De asemenea, Victor Bînzari precizează că mai multe instituții ale statului, precum Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Serviciul de Informații și Securitate au examinat acest contract prin prisma respectării prevederilor legislației, neavând ulterior obiecții.

„Nu există această practică de a publica contracte. Sunt comunicate doar cele mai importante date. Nu este un secret de stat, ci unul comercial și acesta nu se publică… Contractul actual este asemănător cu acel care a fost semnat și cu alte companii, precum Ukrhydroenergo, Energoatom, Hidroelectrica. Sunt contracte specifice în domeniul energetic”, a menționat el.

Potrivit lui Bînzari, dacă ANRE ar fi observat că Energocom și-a asumat anumite obligațiuni care nu țin de competența companiei, atunci Agenția ar fi notificat alte structuri ale statului.

„Acest contract a fost transmis și către SIS. A fost transmis pentru a vedea corectitudinea încheierii acestui contract, dacă nu au fost admise anumite fărădelegi. Contractul este transmis către toate instituțiile care au dreptul de a verifica aceste contracte, ca strategie, logică, securitate. Dar, în public a fost comunicate cele mai importante date – prețul, cantitatea, perioada de livrare”, a mai adăugat el.

De asemenea, șeful Energocom precizează că, contractul care a fost semnat în luna iunie cu MGRES și cel din decembrie, ca text și obligațiuni sunt identice, cu excepția prețului, cantității și perioadei de livrare.

„Repet, contractul nu este secret și noi putem să-l publicăm, dar ulterior, partenerii străini cu care noi încercăm să ajungem la alt nivel, se vor uita la noi ca la persoane ce nu avem o etică comercială”, a punctat Bînzari.

Vă amintim că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Potrivit acestuia, Centrala de la Cuciurgan va produce și comercializa malului drept al Nistrului 204 mii MW la un preț de 73 dolari/MW. Totodată, părțile au convenit să analizeze opțiunea prelungirii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023.

Ca urmare, mai mulți experți și reprezentanți ai societății civile au criticat decizia autorităților, solicitând publicarea contractului. În consecință, șefa statului Maia Sandu, a venit cu o reacție, menționând că Guvernul trebuie să comunice mai bine despre necesitatea și condițiile acestui contract, inclusiv să răspundă la toate întrebările pe care le au cetățenii.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, de asemenea, declara anterior că nu vede o problemă în publicarea contractului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *