Actualitate

Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov s-a extins / Hartă cu evoluția frontului

Contraatacuri ucrainene de succes în nord-estul regiunii Harkov au pus bazele unei contraofensive ulterioare în această direcție. Acum, Forțele Armate ale Ucrainei pot, în zilele următoare, să împingă trupele ruse din raza de acțiune a artileriei care ajunge la Harkov.

Acest lucru este raportat de Institutul American pentru Studiul Războiului (Institutul pentru Studierea Războiului sau ISW). Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei lansează o contraofensivă de-a lungul unui arc larg în jurul Harkovului.

„Trupele ucrainene au capturat mai multe așezări la nord și la est de Harkov în ultimele 24 de ore, ceea ce a redus capacitatea trupelor ruse de a amenința al doilea oraș ca mărime din Ucraina”, se arată în raportul ISW.

Institutul pentru Studierea Războiului susține că această operațiune ucraineană se dezvoltă cu succes într-o contraofensivă mai largă – spre deosebire de contraatacuri mai localizate pe care forțele ucrainene le-au purtat mai devreme în timpul acestui război pentru a opri înaintarea Rusiei.

„Forțele ucrainene, în special, recuperează teritoriu de-a lungul unui arc larg în jurul Harkivului, mai degrabă decât să se concentreze pe o lovitură îngustă. Acest lucru indică capacitatea de a lansa operațiuni ofensive mai mari decât am văzut până acum în timpul războiului (deoarece forțele ucrainene au recucerit predominant periferia orașului). Kiev de la retragerea Rusiei, și nu într-o mare contraofensivă),” scrie ISW.

Separat, se remarcă disponibilitatea trupelor ucrainene de a concentra forțele necesare operațiunilor ofensive de o asemenea amploare, în loc să le folosească pentru apărare în Donbass. Potrivit analiștilor ISW, acest lucru mărturisește în plus încrederea Forțelor Armate ale Ucrainei în capacitatea sa de a respinge încercările ruse de a încercui forțele ucrainene în direcția Severodonețk.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.