Război

Contraofensivă spectaculoasă în Ucraina – Volodimir Zelenski anunță că rușii fug de pe front

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat “veștile bune” din regiunea nord-estică Harkov, după ce o aparentă contraofensivă surpriză a forțat trupele rusești să se retragă și a determinat un oficial pro-Kremlin să ceară evacuări, scrie CNN. Șeful administrației orașului Kupiansk, Vitaly Ganchev, instalat de ruși, a îndemnat femeile și copiii să evacueze orașul în timp ce forțele ucrainene se apropiau. Ganchev a declarat că orașul, care se află la vest de regiunea Donbas, “este în mod constant sub teroare” și se confruntă cu “atacuri constante cu rachete din partea Forțelor Armate ale Ucrainei”.

Oficialii ucraineni au refuzat să comenteze ofensiva din nord-estul Ucrainei, dar imagini geolocalizate de CNN au arătat miercuri forțele ucrainene în orașul Volokhiv-Yar, la aproximativ 50 km de Kupiansk, precum și la periferia orașului Balakliya, la sud. Oficialii ruși au păstrat, de asemenea, tăcerea cu privire la evoluțiile din regiunea Harkov. Operațiunea părea concepută pentru a prinde forțele rusești cu garda jos, în urma intensificării conflictului din sudul Ucrainei, în apropiere de orașul Herson.

În ultimele săptămâni, Rusia a redistribuit unele forțe în sud pentru a-și întări rândurile înainte de contraofensiva ucraineană din regiunea Herson, potrivit oficialilor ucraineni și imaginilor cu echipamente care se deplasează prin Crimeea, geolocalizate de CNN. În timp ce frontul sudic pare să fie unul dintre principalele teatre de conflict pe măsură ce războiul se îndreaptă spre iarnă, o nouă ofensivă ucraineană în Harkov ar putea despărți forțele rusești în două locații disparate.

Kievul “a folosit probabil surpriza tactică pentru a avansa cel puțin 20 km în teritoriul deținut de Rusia în estul regiunii Harkov pe 7 septembrie, recucerind aproximativ 400 de kilometri pătrați de teren”, a declarat miercuri Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de analiză cu sediul la Washington. “Forțele ucrainene au profitat probabil în mod prudent de o realocare a trupelor ruse, a echipamentelor și a concentrării operaționale generale pentru a lansa contraofensive localizate spre puncte critice din regiunea Harkov”, a precizat ISW.

Ucraina continuă contraofensiva în sud; forțele ucrainene fac progrese în sud, având obiectivul ambițios de a recuceri cea mai mare parte a regiunii Herson, ocupată de ruși, până la sfârșitul anului, au declarat miercuri pentru CNN oficiali americani de rang înalt și oficiali ucraineni.

În ultima săptămână au avut loc cele mai ambițioase atacuri terestre ale ucrainenilor de la începutul invaziei, în urma unor atacuri susținute asupra posturilor de comandă, depozitelor de muniție și rezervelor de combustibil aflate mult în spatele liniilor de front, potrivit geolocalizării imaginilor video și prin satelit.

SUA au observat că forțele ucrainene au obținut un oarecare succes în atacarea liniilor de aprovizionare rusești, cu intenția de a izola trupele rusești desfășurate în prezent la vest de râul Nipru, potrivit unui oficial american de rang înalt.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *