Economie

Contribuabilii, obligați să prezinte până pe 25 martie declaraţia de venit pe 2015

De asemenea, obligaţia de a depune declaraţie o au şi persoanele fizice, ce au obţinut venituri atât sub formă de salariu, cât şi din vânzarea proprietăţii, a căror sumă totală depăşeşte 29 640 de lei pe an; nu au primit salariu, dar au obţinut venituri de la vânzarea proprietăţii – case, maşini sau darea în chirie a terenurilor agricole, ce depăşesc suma scutirii personale de 10 128 lei.

Depunerea declaraţiei este obligatorie şi pentru persoanele fizice, care îşi schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă ţară, precum şi în cazul, dacă a fost achitat în plus un venit, care urmează a fi restituit. Persoanele fizice, cetăţeni străini sau apatrizi, care au obţinut statutul de rezident al Republicii Moldova (se află pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 183 de zile, în orice perioadă de 12 luni, care începe sau se termină în anul fiscal respectiv), tot vor depune declaraţie.

Cotele de impozitare sunt de 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 29 640de lei şi 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 29640 de lei. Scutirea personală pe care o va putea aplica la calcularea impozitului fiecare contribuabil pentru 2015 este în sumă de 10 128 de lei. În care cazul în care soţul( soţia) nu beneficiază de scutire personală contribuabilul va aplica scutirea suplimentară, în sumă de 10 128 de lei. Scutirea pentru persoanele întreţinute constituie 2256 lei pentru fiecare persoană întreţinută sau o scutire în mărime de 10128 lei pentru fiecare persoană întreţinută, invalid din copilărie.

Declaraţiile pot fi depuse la orice organ fiscal, indiferent de locul de reşedinţă al contribuabilului. La fel, acestea pot fi expediate prin poştă, printr-o scrisoare recomandată, pe adresa oficiului fiscal la care contribuabilul se deserveşte. Sau, în format electronic, prin intermediul serviciului ,,Declaraţie electronică”. Contribuabilii care nu vor prezenta declaraţiile cu privire la impozitul pe venit, obţinut pe parcursul anului trecut, până pe 25 martie curent, riscă amenzi.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *