Ultima oră

CONTURILE bancare ale liceului cu predare în limba română din Tiraspol au fost BLOCATE

Situaţia unicului liceu românesc din Tiraspol devine pe zi ce trece mai gravă. La ora actuală, după cum mi-a relatat Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din capitala aşa-zisei republici Nistrene, conturile şcolii, deschise la o instituţie bancară din Tiraspol, numită „Ipotecnii”, au fost blocate scrie zdg.md cu trimitere la portalul românesc.

Liceul nu mai poate astfel să-şi achite facturile la energie electrică, apă şi căldură, ceea ce înseamnă că în orice moment aceste utilităţi ar putea fi sistate. Directorul şcolii româneşti a fost deja la Chişinău, a discutat cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi cu cei ai Biroului de Reîntregire, expunându-le situaţia.

Încă de la finalul anului trecut, autorităţile separatiste au declanşat un adevărat război psihologic împotriva profesorului Ion Iovcev. Acesta a fost atunci acuzat oficial de împotrivire în faţa regimului separatist. Primise citaţie pentru a se prezenta la Tribunalul din Tiraspol chiar în ziua de 25 decembrie, prima a Crăciunului, la ora opt dimineaţa. Iovcev a spus clar că nu se va prezenta în locul unde fusese chemat. Mascarada a continuat şi în acest an, luând forme dintre cele mai hilare. Anul acesta, pe data de 8 ianuarie, a primit o altă citaţie, în baza aceleiaşi acuzaţii. Dar aici se vede bătaia de joc de care dau dovadă autorităţile separatiste, pe citaţie scriind că Ion Iovcev ar fi trebuit să se prezinte la tribunal în data de 27 decembrie 2013.

Sarabanda scrisorilor a fost încheiată zilele trecute, când la liceul românesc din Tiraspol ajunge o altă scrsoare de la judecătorie. Se comuncă faptul că „s-a hotărât” ca acest caz să fie închis. „Nu ştiu care vor fi paşii lor următori, dar situaţia este foarte serioasă. Nu voi ceda. Lupta continuă. Este greu, dar trebuie să rezistăm”, mi-a declarat profesorul Ion Iovcev.

Pe de altă parte, având în vedere noul val de presiuni la care este supus Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, directorul acestei instituţii face apel la organizaţiile internaţionale, pentru a interveni în apărarea nu numai a acestui liceu, ci şi a celorlalte şapte şcoli româneşti care mai există azi pe teritoriul pseudo-republicii separatiste Nistrene.

Astăzi, 13 ianuarie, directorii acestor ultime opt şcoli româneşti din Transnistria se vor afla la Chişinău, pentru a discuta cu autorităţile R. Moldova despre constrângerile tot mai mari la care este supusă limba română în stânga Nistrului. „Cum se poate întâmpla aşa ceva în veacul acesta, în raioanele de Est ale Republicii Moldova, în Europa? Unde sunt organizaţiile internaţionale? Cerem susţinere. Avem mai mult de 22 de ani de când suntem supuşi unor presiuni greu de imaginat, unul Dumnezu ştiind prin ce am trecut şi trecem. Care este vina noastră, care este vina elevilor noştri?”, vorbeşte Ion Iovcev. Tot acest profesor s-a exprimat, cu altă ocazie, referiror la „vina” românilor din Transnistria, pentru care sunt supuşi la atâtea nelegiuiri din partea separatiştilor din Tiraspol. O singură explicaţie – tocmai că sunt români, transmite romanialibera.ro.

sursa: romanialibera.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *