Social

Copiii bătuți și umiliți de educătoare și dădacă de la grădiniță din Bălți: Ombudsmanul spune ce riscă acestea

Educatoarea și dădaca de la grădinița din Bălți, acuzate că băteau și înjurau copiii, ar putea fi concediate. Înregistrări audio care confirmă tratamentul inuman al angajatelor față de copilași au fost publicate de jurnaliștii de la Tvn.md. Ulterior, pe acest caz a fost inițiată o anchetă de procurori, iar în toată această perioadă, angajatele vizate au fost suspendate din funcții.

Între timp, responsabilii Ministerului Educației și Cercetării au declarat că angajatele vor fi pedepsite conform legii, scrie Realitatea.md.

„Ministerul Educației și Cercetării (MEC) s-a autosesizat cu privire la cazurile de violență din grădinița de la Bălți. MEC condamnă orice caz de violență și menționează că efortul educatorului trebuie să fie concentrat pe oferirea unei educații de calitate, pe crearea unui mediu prietenos pentru noile generații…. Direcția Generală Educație Bălți urmează să informeze Ministerul Educației și Cercetării despre decizia luată și sancțiunile aplicate persoanelor care se fac vinovate de acest incident”, precizează purtătoarea de cuvânt a instituției, Viorica Pistrui.

De asemenea, MEC „condamnă ferm orice formă de comportament violent și atitudine lipsită de respect și solicită tuturor cadrelor didactice din instituțiile de învățământ de orice nivel (preșcolar, general, profesional tehnic, superior) să acționeze ca modele de conduită corectă în activitate și de bun simț. De asemenea, MEC face apel către autoritățile publice locale și organele locale de specialitate în domeniul învățământului să se implice activ în prevenirea unor astfel de comportamente și atitudini neconforme statutului de cadru didactic și să contribuie la promovarea valorilor morale și civice în rândul tuturor actorilor sistemului educațional și al membrilor comunității”.

De asemenea, acțiunile angajatelor de la grădinița din Bălți sunt condamnate și de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Pentru sursa citată, ambudsmanul Copilului a precizat că va monitoriza examinarea cazului de către autoritățile din educație și organele de drept, prin intermediul reprezentanței din Bălți a Oficiului, și va interveni în limita competenței.

„Este condamnabil comportamentul abuziv al educatorului și asistentului față de copii, aici este clară existența violenței fizice și psihologice, copilul are frică de a merge la grădiniță. Nici un temei nu poate justifica prezența astfel de persoane în sistemul educațional, nici chiar lipsa de cadre pedagogice. Cadrul legal prevede pentru acte de violență comise împotriva copiilor atragerea la răspundere disciplinară care poate finaliza cu eliberarea din serviciu, sancțiuni administrative sau penale în dependență de gravitate faptei comise. Violența și abuzul față de copii trebuie eliminată complet din viața noastră, și din familie unde „bătaia” este considerată un mod de educație și care este o rușine pentru stat în secolul 21, iar sistemul de educație trebuie să fie o prioritate pentru stat de a crea un mediu prietenos copiilor fără violență”, a declarat Bănărescu.

Totodată, Avocatul Poporului a recomandat Serviciului de Asistență Psihopedagogică din Bălți să intervină cu asistență psihologică copiilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *