Social

Copiii din Moldova folosesc energia solară

Facturile pentru energie electrică și încălzire sunt o lovitură puternică pentru buzunarele cetățenilor simpli. Când e vorba de o instituție de învățământ, bugetele sunt afectate într-o măsură și mai mare. Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană depun eforturi ca școlile din satele moldovenești să treacă la surse de energie regenerabile, cu alte cuvinte la energia produsă de natura însăși. Copiii sunt cu adevărat entuziasmați atunci când văd cu ochii lor cum din puterea vântului sau a soarelui se produce curent electric și se pun în mișcare diverse mecanisme. Cei care au ajuns la Tabăra de Vară Energel au fost selectați din17 localități beneficiare ale Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de UE și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Triciclete cu panouri solare

Nicolae Constantinov, profesor la o Școală profesională din Comrat, este preocupat de energie regenerabilă mai mult de zece ani. Însă la un moment dat și-a zis că teoria trebuie aplicată în practică și a început să construiască împreună cu elevii săi vehicule cu baterii solare. Până acum a reușit să creeze patru motociclete. O mână de ajutor i-a dat și nepoțica sa de 11 ani, Irina. Aburcată pe scaunul unei triciclete confecționate din componentele unui cărucior pentru copii și o bicicletă, ea povestește ca un adevărat inginer cum funcționează invenția bunicului. Cei care s-ar afla la Comrat într-o zi de sărbătoare ar putea să-i vadă în centrul orașului demonstrând oamenilor posibilitățile energiei solare. Într-o zi însorită, o motocicletă de acest fel ar putea circula încontinuu de la ora 10 până la ora 18. „Nu-mi place că peste tot circulă mașini. Gazele de eșapament dăunează solului și otrăvesc aerul. Ar fi frumos dacă oamenii ar trece la mașini electrice”, crede eleva de la Comrat. Nicolae Constantinov recunoaște că este destul de costisitor să construiești o bicicletă solară. Un model pentru o persoană matură l-a costat circa o mie de euro, totuși, inventatorul are planuri mari și își dorește să construiască o mașină ce ar funcționa în baza energiei solare.

Sistem de încălzire a apei de la Chișcăreni

Dacă v-au rămas niște geamuri vechi și o mașină de spălat uzată, puteți fi siguri că aveți toate posibilitățile ca să construiți un sistem de încălzire a apei pentru o bucătărie. Așa a făcut Tatiana Panaguță, o elevă în clasa a XI-a din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, care, împreună cu un coleg, a reușit să construiască un panou termo-solar ce încălzește apa dintr-un butoi de o sută de litri. Panoul este vopsit în culoarea neagră ca să atragă razele solare și conține niște tuburi prin care circulă apa spre butoi, imediat ce se încălzește. „De fapt e foarte ușor de realizat această instalație acasă, trebuie să ai motivație și dorință. Dacă sistemul este expus de dimineață la soare, pe la orele 14-15 putem avea deja apă caldă”, povestește Tatiana. Teoretic, un asemenea panou ar putea asigura o bucătărie sau un duș cu apă caldă din aprilie până în octombrie. Eleva susține că toate cheltuielile s-au ridicat la circa o sută de euro, bani necesari pentru procurarea robinetelor, a tablei zincate și a tuburilor. În general, în satul Chișcăreni energia solară prinde teren. După cum ne-a informat Tatiana Panăguță, școala din localitate are un panou termo-solar pentru bucătărie, iar la grădiniță au fost instalate circa 70 de panouri solare care încălzesc toată clădirea instituției.

Precizăm că în perioada 15-21 iunie în R. Moldova se marchează Săptămâna Europeană a Energiei Durabile. Agenda evenimentului include conferințe, discuții deschise și expoziții. Autoritățile R. Moldova și-au propus ca 20% din consumul de energie pe țară să provină din surse regenerabile până în anul 2020.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *