Copiii i-au provocat pe europeni să le repare grădinița

Și asta pentru că Grădinița-creșă „Izvoraș” din localitate este supraîncărcată, iar condițiile din instituția preșcolară nu permit să fie găzduiți mai mulți copii. Totuși, de la 1 iunie, autoritățile locale sunt convinse că alți 70 de copii, de diferite vârste, vor putea frecventa grădinița din localitate.
În situația în care, an de an, tot mai mulți copii se nasc în satul Slobozia-Dușca, spre deosebire de alte localități din R. Moldova, asigurarea copiilor cu un loc în grădiniță a devenit o problemă atât pentru părinți, cât și pentru autoritățile locale. Potrivit administrației instituției preșcolare, zeci de cereri ale părinților au fost refuzate, întrucât nu mai erau locuri disponibile în grădiniță, iar condițiile erau precare. Drept urmare, renovarea instituției preșcolare a devenit o problemă stringentă. Dar, grație unui proiect finanțat prin intermediul programului PNUD Moldova-UE „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, de la 1 iunie, odată ce va fi finalizată renovarea Grădiniței-creșă „Izvoraș” din sat, vor fi deschise încă două grupe de copii. „Grădiniţa a fost construită cu 32 de ani în urmă şi de atunci a trecut doar prin nişte reparaţii cosmetice. Cu ajutorul donatorilor, grădiniţa noastră va trăi acum a doua tinereţe”, a apus Sergiu Istrati, primarul satului Slobozia-Duşca.
Noile spaţii ale grădiniţei vor găzdui încă 70 de copii
Ludmila Gandrabur, directoarea grădiniţei, spune că natalitatea în s. Slobozia-Duşca e în creştere şi grădiniţa este solicitată peste măsură, iar anul trecut circa 70 de cereri au fost refuzate. „Până în prezent avem 140 de copii, de aceea avem scopul să mai creăm alte grupe. Nu am putut să-i primim pe toți, pentru că nu am avut condiții. Sperăm că în curând vom putea face asta, iar copiii vor fi asigurați cu toate condițiile, deoarece am avut situații în care chiar ploua în grădiniță”, a spus Ludmila Gandrabur.
Așadar, cu ajutorul a circa 98 mii de euro, oferiți de Programul PNUD-UE, de care beneficiază localitatea, dar și de contribuția locală suplimentară de 10 mii de euro, dintre care cu 30 mii de lei au contribuit părinții, vor fi reparate capital două blocuri ale grădiniței, pavilioanele de joacă, dar și alte două săli pentru grupele de copii. Respectiv, după ce vor fi dotate cu mobilierul necesar, sălile își vor deschide ușile pentru micuții din localitate.
„Natalitatea în localitate înregistrează o dinamică pozitivă, deoarece avem în jur de 40 de nou-născuți pe an. Așadar, fără amânare, la începutul lunii iunie vom da în exploatare sălile renovate. Mai mult, lucrările de reconstrucţie sunt efectuate de o companie selectată în cadrul unei licitaţii publice, iar garanția este de cinci ani de zile”, a menționat primarul satului.
Renovarea grădiniței, deschiderea unor locuri de muncă
Zinaida Gulâi, după zece ani de muncă în Italia, s-a întors în R. Moldova acum câteva luni și era în căutarea unui post de muncă în localitate. „Datorită faptului că s-au deschis și încă se vor mai deschide alte două grupe, am avut posibilitatea să mă angajez în țară. Deși salariul este mic, în comparație cu munca pe care o depun, îmi place ceea ce fac”, spune Zinaida Gulâi. Totuși, potrivit ei, sunt mulți copii în fiecare grupă, peste 20, ideal fiind până la 15 copii. „Sperăm că se vor repartiza copiii prin grupe și că se vor bucura de condiţii mai bune de educaţie, având şi un mobilier potrivit”, a precizat educatoarea. Totodată, directoarea grădiniței a dat asigurări că, după reconstrucţia grădiniţei, vor fi oferite locuri de muncă pentru încă șapte persoane.
Bogdănaș, un copil de patru ani, spune că îi place foarte mult la grădiniță și chiar e mai bine decât acasă, deoarece sunt jucării și face multe activități.
Alexei Ciobanu, un tânăr părinte din localitate, afirmă că, deși condițiile sunt mult mai bune în prezent și că încet-încet se face câte un pic din toate, ar fi de dorit ca în grădiniță să fie și o sală de calculatoare pentru micuți. „Mai mult, sunt de părere că grădinița trebuie să aibă și o bibliotecă, iar copiii să frecventeze și cursuri de limbi străine”, a spus Alexei Ciobanu.
Perioada de implementare a proiectului de renovare a grădiniței din s. Slobozia-Dușca este noiembrie anul trecut – aprilie curent, când urmează a fi dotată cu mobilierul necesar.
Surse poze: Natalia Costaș/PNUD Moldova