Bună Dimineața

„Coșmarul” de a ajunge măturător

Câteva zile în urmă, pe Facebook a circulat o imagine care a reușit să stârnească dezbateri printre internauți. Imaginea reprezenta cazul a două femei. Prima își amenința băiatul că va deveni măturător, dacă nu va învăța bine la școala, arătând cu degetul spre un bărbat ce curățea un colț de stradă. „Dacă vei învăța bine, vei reuși să faci lumea mai bună pentru oameni ca dumnealui”, i-a spus fiicei cea de-a două mamă din imagine.

Am auzit de nenumărate ori aceste amenințări în casa unor cunoștințe sau pur și simplu pe stradă. Părinții nu înțeleg că recurgând la aceste amenințări comit câteva mari erori:

1. Transmit copilului convingerea că meseria de măturător sau menajer este rușinoasă. Or, acest stereotip trebuie să dispară din orice societate. Orice meserie, atâta timp cât nu este ilegală, este destoinică și trebuie apreciată.

2. Îl fac să creadă că performanța academică contează cel mai mult, pe când copilul trebuie să se simtă iubit indiferent de ce note ia la școală. Empatia și omenia sunt calitățile de care va avea nevoie copilul pe parcursul vieții și nu de o serie de diplome obținute… de frică.

Fără îndoială, părinții trebuie să încurajeze studiul. Tot ei sunt responsabili să-i facă pe copii să aspire la o profesie prestigioasă, care să le asigure o viață îndestulată. Însă drumul spre acea carieră nu trebuie să fie pavat cu teamă și neliniște, ci cu dragoste și înțelegere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *