Actualitate

Cotele de export spre UE rămân neacoperite

Este vorba în special despre struguri, mere şi roşii. Fermierii spun că, anul trecut, au livrat mai multe fructe în Rusia, după ce Moscova a ridicat embargoul la produsele moldoveneşti.
Cota de export fără taxe a strugurilor de masă în Uniunea Europeană este de zece mii de tone. În ianuarie-octombrie 2015, Republica Moldova a livrat însă în spaţiul comunitar doar şase mii de tone de astfel de fructe. Atât Ministerul Agriculturii, cât şi fermierii explică această situaţie prin reluarea exporturilor pe piaţa rusească.

„Am exportat în UE în 2014, 12 mii de tone. În 2015 s-a deschis piaţa rusească şi am exportat în Rusia zece mii de tone. În 2015 nu am exportat în UE că s-a deschis piaţa rusească”, spune Constantin Sula, fermier, satul Costești, raionul Ialoveni. Acelaşi lucru îl confirmă şi administratorii întreprinderii de ambalare a strugurilor din aceeaşi localitate. Ei spun că au împachetat mai mulţi struguri pentru Rusia, decât pentru UE. „Avem ambalate 7-8 tiruri pentru Rusia, dar în România anul trecut am avut numai un tir. Unde preţul este mai bun, acolo exportăm”, afirmă Victor Mereacre, manager, Casa de ambalare.

Acordul de Liber Schimb mai permite livrarea fără taxe în UE a 500 de tone de suc de struguri. Anul trecut însă, niciun producător din Moldova nu a exportat astfel de produse.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *