Actualitate

Craterele imense apărute în Siberia, „veri” cu Triunghiul Bermudelor

Acum, o expediție științifică a oferit o explicație pentru acest fenomen, relatează Daily Express.

Oamenii de stiinta cred ca aceste cratere au fost anterior „movile de opintire” – un strat de sol sub care se ascunde un pachet masiv de gheata. Din cauza fisurilor din sol, nucleul de gheata al acestei „movile” a început sa se topeasca sub influența căldurii venite de sub pamant și a gazelor naturale. Spațiu liber era umplut cu gaz până când acesta a explodat – și a lăsat în urma sa un crater, descrie ziarul fenomenul formarii.

La aceasta descoperire oameni de știință ruși au ajuns examinand cel mai cunoscut crater – B-1 – care se afla în apropiere de cel mai mare câmp de gaze din regiune. Adâncimea sa este de 60 de metri; acum acesta este umplut cu apă, iar în scurt timp va deveni un lac.

Şeful expeditiei, Vasili Bogoiavlenski a remarcat ca oamenii de stiinta au reusit sa observe pentru prima dată un astfel de proces. El este convins că, în viitor, pot apărea noi cratere – iar procesul trebuie monitorizat, deoarece aceste explozii pot provoca daune. De exemplu, anul trecut, oamenii de stiinta au avertizat autoritățile din Yamal ca o astfel de „movilă de opintire” este foarte aproape de un gazoduct. E drept ca autoritatile nu au luat până în prezent nicio măsură.

În ciuda aspectului „înfricoşător” al craterelor, nu există niciun motiv de panică, relateaza cuvintele savantilor Daily Express.

Între timp, o echipa de cercetare de la Institutul de Geologie și Geofizică Trofimuk au legat originea acestor cratere de fenomenul Triunghiului Bermudelor. Se crede că misterul dispariției navelor și aeronavelor este parțial explicat de emisiile masive de gaz-hidrati, care duc la explozii puternice în Oceanul Atlantic, spune Daily Express.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *