Economie

Credite mai ieftine

Reducerea dobînzii vine după o creştere sensibilă în prima lună a anului, cînd rata a revenit la nivelul din luna mai 2011 şi a atins nivelul de 14,71 la sută.

Pe de altă parte, dobînda la creditele în valută străină a crescut în luna februarie pînă la 9,86%, faţă de 8,36 la sută în luna precedentă. Împrumuturile în valută străină se scumpesc a treia lună consecutiv, după ce în decembrie au atins minimul istoric, respectiv 7,67 la sută.

Persoanele juridice au contractat credite bancare în monedă naţională la o rată medie a dobînzii de 12,29%, în luna februarie, în timp ce populaţia a avut parte de împrumuturi mai scumpe, rata medie la creditele pentru persoanele fizice a fost de 15,96%.

BNM, care a reluat în săptămîna trecută, după o pauză de trei ani, operaţiunile de asigurare a pieţei monetare cu lichidităţi, speră să contribuie prin aceste tranzacţii inclusiv la "îmbunătăţirea condiţiilor de creditare de către bănci a economiei naţionale".

Potrivit datelor BNM, creditele în lei şi valută străină s-au ieftinit în comparaţie cu perioada dinaintea crizei cu o treime.

Pe de altă parte, evoluţia dobînzilor la depozite a avut o tendinţă inversă decît cea a creditelor, în luna februarie 2012. Astfel, rata dobînzii la depozitele în lei moldoveneşti a atins o medie de 8,04%, în creştere faţă de luna precedentă, cînd dobînda a fost în medie de 7,06%, iar rata la economiile în valută străină a fost de 4,20%, în creştere uşoară faţă de luna ianuarie 2012, cînd a constituit 4,03%, notează MOLDPRES. 

Sursa: Agenția Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *