Finanţe

Creditele în lei pentru locuințe se ieftinesc

Astfel, creditele acordate în acest scop dețin 4,6% din soldul total al creditelor acordate de băncile locale. În ultimii ani se remarcă o ieftinire a creditelor pentru locuințe acordate în lei și o scumpire a celor în valută străină.

Dobânzile la creditele ipotecare în lei au fost în ultimii ani într-o tendință generală de scădere, de la 10,77% în iulie 2012 la 9,74% în iulie 2014. Totodată, creditele ipotecare în valută străină s-au scumpit, rata de dobândă fiind în creștere de la 8,72% în iulie 2012 la 9% în iulie 2014.

În contextul volatilității cursului valutar, clienții băncilor optează mai mult pentru creditele în lei. Astfel, circa 98,6% din creditele imobiliare noi acordate de sistemul bancar autohton în primele 7 luni ale anului curent au fost în lei moldovenești.

Ieftinirea creditelor în lei pentru locuințe poate fi pusă pe seama relaxării politicii monetare a Băncii Naționale. Astfel, actualmente, rata de bază a BNM este stabilită la nivelul de 3,5%, în timp ce la finele anului 2011, această rată constituia 8,5%. Rata de bază este un instrument de politică monetară folosit de Banca Națională pentru a influența inclusiv „preţul” cu care băncile îşi vând resursele, adică rata de dobândă stabilită de bănci pentru credite.

Sursa: agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *