Actualitate

CReDO despre protestele din 7 aprilie 2009: Mai mulţi agenţi ai forţelor de ordine specializate au recurs la tortură

Mai mulţi agenţi ai forţelor de ordine specializate au recurs la tortură, iar efortul procuraturii nu a fost suficient de convingător pentru a responsabiliza factorul decizional. Acestea sunt concluziile Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), care a emis o declaraţie privind evenimentele din 7 aprilie 2009, scrie IPN.

Potrivit declaraţiei, politizarea, dependenţa instituţiilor de drept şi a funcţionarilor a fost pericolul cel mai important pentru dezvoltarea lor independentă în aplicarea legii. „Concluzia pentru noi fiind clară – influenţa necorespunzătoare a politicului asupra instituţiilor de ordine, acţiuni premeditate de provocare, dar şi neglijenţă din partea factorilor decizionali din agenţiile de ordine – sunt condamnabile şi imputabile politicului şi decizionalului de atunci”, se spune în declaraţie.

Potrivit autorilor declaraţiei, actualmente se observă două procese privind evenimentele din 7 aprilie. Pe de o parte slăbirea atenţiei asupra responsabilizării factorilor de decizie şi a torţionarilor, pe de altă parte reinventarea uzanţei politice a evenimentelor din 7 aprilie de către unii actori cu aspiraţii politice. Potrivit CReDO, ambele tendinţe, cum s-a demonstrat deja, manipulează şi sunt lipsite de integritate. „Considerăm ambele încercări lipsite de moralitate, onestitate publică şi de responsabilitate pentru consecinţele evenimentelor din 7 aprilie 2009”, se spune în declaraţie.

CReDO menţionează că factorul decizional şi politicul datorează societăţii determinarea în consolidarea independenţei, depolitizării şi performanţei instituţiilor publice. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *