Actualitate

Cresc accizele pentru carburanți, țigări și alcool

Politica bugetar-fiscală pentru 2015 prevede o creştere cu 125 de lei a accizului pentru 1.000 de ţigarete. A doua componentă a acestei taxe, ce vizează valoarea de pe raft, va scădea de la 24 la 18 la sută. Conform Acordului de Asociere cu UE, Moldova s-a anjajat sa majoreze anual cota acestui acciz, astfel ca până în anul 2025 să ajungă la nivelul de 90 de euro.

Documentul prevede şi majorarea accizelor pentru băuturile alcoolice. Astfel, accizul pentru bere va creşte cu 13 bani per litru, iar pentru votcă se va majora cu aproape cinci lei. În cazul vinurilor, majorarea va fi de 67 de bani.

Pentru vămuirea unui automobil cu o capacitate a motorului mai mare de 3.000 de centimetri cubi, accizele vor fi de cel puţin 11.160 de euro, cu 600 de euro mai mult faţă de anul trecut. Anul 2015 va aduce şi alte cheltuieli pentru proprietarii maşinilor. Taxa de drum va fi majorată cu 50 la sută. Aceasta va varia între 960 şi 10.000 de lei, în funcție de capacitatea motorului.

O altă majorare vizează carburanţii. Pentru o tonă de benzină, accizul va creşte cu peste 200 de lei, iar în cazul motorinei – cu mai mult de 90 de lei. De asemenea, va fi majorat accizul pentru o tonă de gaz lichefiat cu 140 lei per tonă.

Sursa: Publika.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *