ROMÂNIA

Creșterea pieței imobiliare în orașele mari vs. orașele mici și medii din România – Situația actuală și perspectivele viitoare

Creșteri de prețuri la apartamente au fost înregistrate, în luna martie, în opt din zece mari orașe ale României. Doar în Ploiești și Sibiu așteptările proprietarilor au fost sub nivelul înregistrat în februarie.

„În același timp, la nivel național, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) din România a stagnat, arătând o evoluție neunitară între orașele din țară. Astfel, în orașele mici și medii am asistat mai degrabă la scăderi de preț, în opoziție cu evoluția din marile orașe. Valoarea Indicelui Imobiliare.ro la nivel național a fost de 1.433 euro/mp util”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

București

Pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare în cel mai mare oraș al țării au cunoscut o ușoară creștere de 0,5%, de la o medie de 1.500 de euro pe metru pătrat util, până la 1.507 de euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,3%, de la 1.516 de euro pe metru pătrat la 1.521 de euro pe metru pătrat, în vreme ce media de preț a unităților locative nou-construite a stagnat la 1.452 de euro pe metru pătrat.

Brașov

După avansul de 0,4% din februarie, pentru Brașov apare o creștere în luna martie, mai exact 1,5%, de la 1.572 la 1.596 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au apreciat, în acest răstimp, cu 1,3%, de la 1.511 la 1.531 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, locuințele nou-construite din Brașov s-au scumpit cu 4,6%, de la 1.776 la 1.857 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca

Și Cluj-Napoca a fost caracterizat, luna trecută, de o evoluție ascendentă a prețurilor apartamentelor: pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,9%, ajungând la o medie de 2.396 de euro pe metru pătrat util (față de 2.375 euro pe metru pătrat la finele lui februarie). Valoarea medie a locuințelor din blocurile vechi a ajuns la 2.370 de euro pe metru pătrat (de la 2.347 de euro pe metru pătrat, reprezentând un plus de 1%), în vreme ce pe piața rezidențială nouă a avut loc un avans de 1,3% (de la 2.507 la 2.540 de euro pe metru pătrat).

Constanța

Spre deosebire de luna februarie, când prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare au stagnat, în luna martie prețurile au crescut ușor (cu un plus de 0,1%), de la 1.464 la 1.465 de euro pe metru pătrat util. Pe cele două segmente de piață analizate au fost consemnate evoluții diferite: apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,1% (de la 1.444 la 1.446 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat o stagnare, ajungând să coste 1.625 de euro pe metru pătrat.

Iași

Spre deosebire de luna precedentă a fost consemnată, în Iași, o evoluție pozitivă pe luna martie: este vorba despre un plus de 0,2%, de la o medie de 1.366 de euro pe metru pătrat util la 1.369 de euro pe metru pătrat. În ultimele 30 de zile, locuințele din blocurile vechi ale Iașiului au consemnat o scădere ușoară, de doar -0,1%, de la 1.375 la 1.374 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au scumpit în acest interval cu 0,9%, de la 1.346 la 1.358 de euro pe metru pătrat.

Timișoara

Și Timișoara se numără printre centrele regionale în care prețurile apartamentelor s-au majorat în luna martie: aici a avut loc, per ansamblu, un ușor avans de 0,1% comparativ cu luna anterioară, de la o medie de 1.464 de euro pe metru pătrat util, la 1.465 de euro pe metru pătrat. Cele două segmente de piață analizate au fost caracterizate, și aici, de evoluții diferite: locuințele vechi s-au depreciat cu circa -0,2% (de la 1.449 la 1.446 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat o creștere de 2,2%, de la 1.511 la 1.544 de euro pe metru pătrat.

Green Place – Cartierul Rezidențial Modern și Spațios din Nordul Bucureștiului

V-ați săturat să locuiți într-un apartament și căutați o casă modernă și spațioasă pentru familia dumneavoastră? Atunci, Green Place este alegerea perfectă pentru voi!

Green Place este un cartier imobiliar nou ce urmează să se construiască în comuna Tunari, localitatea Dimieni, în nordul Bucureștiului. Proiectul include 40 de locuințe individuale parter, fiecare situată pe o parcelă cu suprafața de aproximativ 337 de metri pătrați.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *