Eveniment

Creştinii catolici sărbătoresc Învierea Domnului – Paştele

Doi ani la rând, 2010 şi 2011, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii – ortodocşi, catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante, la fel şi în 2014, scrie Agerpres.

Sâmbătă seară, la Vatican, Papa Francisc a prezidat celebrarea Vigiliei Pascale în Bazilica Sf. Petru.

Tot în seara zilei de ieri, la Parohia Romano-Catolică „Providenţa Divină” din Chișinău a avut loc slujba de Înviere. Credincioşii au asistat la aprinderea focului de către preoţi, care au împărţit lumină enoriaşilor. Liturghia zilei de Paşti a fost oficiată cu mare solemnitate. Tonul sărbătorii a fost dat de cântările cu acompaniament de orgă, care semnifică bucuria Învierii Domnului.

Duminică, la Vatican, Papa Francisc va celebra, la ora 10:00 (ora Romei) Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piața Sf. Petru. După celebrare, Suveranul Pontif, de la balconul central al Bazilicii Vaticane, va rosti Mesajul de Paști și va împărți binecuvântarea Urbi et Orbi (către Cetate și lume).

Data la care se sărbătorește Paștele depinde de două fenomene naturale (astronomice), dintre care unul cu dată fixă, legat de mișcarea aparentă a soarelui pe bolta cerească (echinocțiul de primăvară, care cade întotdeauna la 21 martie), iar altul cu dată schimbătoare, legat de mișcarea de rotație a lunii în jurul pământului (luna plină de după echinocțiul de primăvară). Astfel, Paștele este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după luna plină de după echinocțiu.

Sursa: trm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *