Actualitate

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Sâmbătă, 6 mai, creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, martir din secolul al IV-lea pomenit de toate bisericile tradiționale, considerat ocrotitorul soldaților, agricultorilor și al păstorilor.

Potrivit mai multor surse, Marele Mucenic Gheorghe a fost general în armata romană pe vremea domniei împăratului Dioclețian. A urcat în ierarhia militară datorită priceperii sale în arta războiului.

Era foarte apreciat la curtea imperială, însă avea o religie interzisă în sec. al IV-lea în imperiul roman. Dioclețian credea că insuccesele sale erau din cauza creștinilor care nu doreau să jertfească zeilor războiului, de aceea îi prigonea pe creștini.

Generalul Gheorghe a căzut și el victimă persecuției, a fost închis și torturat pentru a renunța la creștinism, dar nu a cedat și a fost executat prin tăierea capului.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai onorați sfinți în creștinism, fapt dovedit de numărul mare de oameni care îi poartă numele, precum și de localități ce l-au ales ca ocrotitor. Fiind un sfânt militar, este și patronul spiritual al armatei.

Conform tradiției, în dimineața acestei zile, la ușile caselor și grajdurilor se pun ramuri verzi și flori, iar ”Crăciuneii” din aluat care au fost copți la Crăciun se înmoaie și se dau la păsări. Totodată, se consideră că plantele medicinale strânse azi au puteri vindecătoare deosebite, iar usturoiul sădit în această zi are proprietăți protectoare și se va păstra până la anul viitor. În seara zilei, flăcăii aprind ruguri, care se spune că alungă spiritele malefice. De Sfântul Gheorghe, dacă va fi vreme ploioasă, atunci se va face grâul și fânul, dacă va fi rouă multă, este semn de bogăție. La fel, de Sfântul Gheorghe, ciobanii marchează începutul anului pastoral.

Astăzi sunt omagiați toți cei care poartă numele Gheorghe și derivatele acestuia – George, Georgian, Gică, Geo, Gelu, Gheorghina, Georgiana, Gina, Georgeta, Geta, Iorgu, Iordache ș.a. În Republica Moldova, peste  42 mii de bărbați poartă numele Gheorghe și peste 400 de femei se numesc Gherghina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *