Social

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc azi pe Sfinții Constantin și Elena

Născut în apropierea anului 274, Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut şi sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat român între anii 306 – 337. Acesta devine conducător al Imperiului Român după ce îi înfrânge pe Maxentiu şi pe Liciniu.

Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericeşti datorită promulgării Edictului de la Milano. Rezultatul întrevederilor dintre Constantin şi Licinius, ţinute la Mediolanum în februarie-martie 313 este faimosul Edict de la Milano. Acesta, împreună cu Edictul de la Tesalonic din anul 380, promulgat de către împăratul Teodosie, sunt cauzele principale pentru toleranţă de care a fost dată dovadă în cadrul Imperiului Român mai întâi la un nivel teoretic, iar apoi la nivel constituţional, scrie calendarulortodox.ro.

Conform unei legende, în toamna anului 312, în timpul luptei cu Maxentiu, Constantin cel Mare zaerste pe cer o cruce strălucitoare deasupra soarelui care avea inscripţia: „în hoc signo vinces”, în traducere „prin acest semn vei birui.” În timpul nopţii, Iisus Hristos i s-a arătat în vis împreună cu semnul crucii. Mântuitorul îi cere acestuia să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaţilor pentru că aceştia să fie protejaţi de focurile bătăliei. Acesta a murit în anul 337, însă a rămas în memoria ortodocşilor că fiind unul dintre pilonii de sprijin ai creştinismului din acea perioada.

Împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a trăit între anii 248 – 329. Această a fost căsătorită cu generalul român Constantinuius Chlorus. Este cunoscută că fiind o femeie extrem de credincioasă şi pentru pioşenia ei. De asemenea, este artizana înfăptuirii pelerinajului în Palestina şi în provinciile răsăritene. Mai mult decât atât, i-au fost atribuite găsirea moaştelor Sfintei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi aflarea rămăşiţelor celor tei magi.

Legendă spune că în timpul unui pelerinaj, Elena a văzut nişte oameni ce duceau un mort pe o colină unde se aflau trei cruci. Acei oameni apropiau trupul mortului de fiecare cruce în parte, iar când mortul a ajuns în dreptul ultimei cruci şi a atins-o, a înviat din morţi. Acesta ar fi modul prin care a fost descoperită crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *