Opinii și Editoriale

Cristian Hrițuc: Războiul hibrid din Republica Moldova a eșuat. Guvernarea a ajuns să aibă control total pe situație

Războiul hibrid din Republica Moldova a eșuat. Oricât s-a străduit Moscova să schimbe puterea de la Chișinău prin manifestații de stradă, acest lucru nu s-a întâmplat. Sunt mai multe argumente care demonstrează că în această etapă nu mai există riscul schimbării prin acțiuni subversive a puterii de la Chișinău.

Acțiunile desfășurate de Șor au fost combătute de către organele de ordine. Au fost arestări, s-au confiscat bani destinați protestarilor. Au fost identificați oamenii din rețele care aveau ca misiune crearea dezordinii, potrivit Deschide.md.

Efectele protestelor lui Șor au fost minime. Chiar dacă a câștigat postul de bașkan în Găgăuzia, per ansamblu, partidul nu crește la nivel național.

A fost luată decizia de impunere a sancțiunilor de către UE împotriva persoanelor care orchestrau aceste acțiuni. A fost blocată finanțarea.

În sondaje se observă cum o majoritate covârșitoare spune că ”protestele nu sunt o soluție”.

Și nu în ultimul rând, desfășurarea impecabilă, fără niciun incident, a Summitului CPE de la Bulboaca. Chiar dacă România a furnizat asistență pe partea de securitate și a oferit sprijin masiv, este indubitabil faptul că statul moldovean a ajuns să aibă control total pe situație.

Dar, chiar dacă la această etapă vorbim de eliminarea riscului de schimbare a puterii prin acțiuni de stradă, asta nu înseamnă că Moscova nu va înceta să își ajute partenerii din Moldova să câștige alegerile viitoare.

Situația socială e precară. Există o sărăcie extremă. Nu există semne de revitalizare a PAS.

Vor intra însă în Republica Moldova peste un miliard și jumătate de euro din Vest. Dacă banii aceștia vor produce efecte și în viața oamenilor, putem să ne așteptăm la un reviriment, dacă nu, atunci va fi destul de greu de construit o majoritate parlamentară care să mențină același parcurs european.

Anul acesta va fi primul test electoral. Alegerile locale. Iar testul suprem va fi la Chișinău. Va avea PAS forța să își ducă candidatul în turul doi?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Nu inteleg pe cei ce obladuiesc fituica timpul, ba autoritatile statului reusesc sa faca fata problemelor cu care se confrunta tara, ba “regimul” (fraza le apartine), aproape ca este impotriva cetatenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *