Politică

(CRITICI) Transparența promisă de Filat și PLDM a LIPSIT. Puterea a fost ÎMPĂRȚITĂ la doi

Mai mult decât atât, componența nominală a Cabinetului de Miniștri a fost făcută publică abia în cadrul ședinței Parlamentului, cu câteva ore înainte ca prim-ministrul desemnat, Iurie Leancă, să ceară votul de încredere pentru noul Executiv.

După decizia Curții Constituționale din 22 aprilie, atunci când au fost năruite toate rezultatele obținute în cadrul negocierilor pentru crearea Guvernului Filat – 3, liderul PLDM a asigurat că negocierile privind formarea unei noi coaliții de guvernare vor fi publice pentru ca societatea să vadă „principiile și valorile” de care se conduc participanții la proces.

„Eu nu voi participa în acest proces. Partidul va desemna un candidat. Procesul de negocieri va începe din momentul în care președintele va desemna un candidat. Acest proces de negocieri va fi purtat de prim-ministrul interimar, Iurie Leancă. Aici vreau să menționez că procesul va fi public, pentru ca principiile și valorile pe care le vor promova participanții în proces să fie cunoscute și de către societate. Din experiență proprie vă spun că acest lucru este absolut necesar”, spunea sursa în 26 aprilie, după ședința Consiliului Republican al PLDM.

În realitate însă, negocierile s-au desfășurat în spatele ușilor închise, iar presa s-a ales doar cu declarațiile pe care le făceau participanții după fiecare rundă de discuții.

Ceea ce se cunoaște deocamdată este că Parlamentul va fi condus în continuare de democrați. Igor Corman a fost ales președinte al Parlamentului, iar colegul său de partid, Adrian Candu, a fost numit vicepreședinte al Parlamentului. Totodată, „reformatorii liberali” au obținut un fotoliu în prezidiul Parlamentului – Oleg Bodrug, de asemenea, a devenit vicespeaker.

Guvernul este condus în continuare de liberal-democrații, prin intermediul prim-vicepreședintelui PLDM, Iurie Leancă. Liberal-democrații însă nu și-au adjudacat niciun alt portofoliu ministerial, spre deosebire de PD, care a obținut Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Acest minister va fi condus de Vasile Botnari.

Centrul Național Anticorupție a rămas la PD, iar Vama și Fiscul la PLDM. Deocamdată nu este clar cum a fost partajată Procuratura Generală. 

Sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *