Afaceri

Criză de cumpărători pe piaţa imobiliară

Potrivit lui Nicolae Grigori, specialist principal al Direcţiei de evaluare şi expertiză din cadrul Bursei imobiliare „Lara”, preţurile la bunurile imobiliare din a doua jumătate a anului 2010 n-au evoluat deloc. „În prima jumătate a anului 2010, preţurile la apartamente au crescut cu cinci la sută comparativ cu 2009. Însă de atunci, preţurile stagnează cu fluctuaţii minime ale celor pentru chirie şi vânzare
şi am ajuns ca, în anul 2011, să avem aceleaşi preţuri ca în 2010”.

De asemenea, conform opiniei expertului, una dintre cauzele acestor turaţii scăzute de pe piaţa imobiliară este criza politico-economică: „Oamenii nu prea au încredere în viitor, nu ştiu cum vor evolua lucrurile şi, respectiv, nu prea îşi doresc să facă investiţii în bunuri imobile. Este o criză de cerere din partea populaţiei, iar ceea ce se vinde sunt doar apartamente foarte bune şi în foarte bune condiţii”.

Totuşi, poate exista o redresare a pieţei imobiliare după primăvară, atunci când va exista un flux mai mare de moldoveni care vin de peste hotare. „Majoritatea cumpărătorilor de imobile locative sunt oamenii care lucrează peste hotare şi, respectiv, ar putea fi o creştere lentă a preţurilor”, spune Nicolae Grigori.

Reprezentanţii agenţiei imobiliare „Nika Imobil", deşi susţin aceeaşi cauză, spunând că „pe parcursul anului 2011 fluctuaţiile de preţ vor fi nesemnificative”, prezic şi o stabilizare a pieţei, ceea ce ar putea fi „un argument pentru cumpărătorii potenţiali care au amânat procurarea imobilului până la limpezirea situaţiei pe piaţa imobiliară”.

În acelaşi timp, proprietarii şi dezvoltătorii consideră că „nu există premise pentru scăderea în continuare a preţurilor, astfel că din primăvară va începe o creştere lentă a activităţii pe piaţă”. Unii dintre dezvoltători se aşteaptă chiar la o scumpire cu până la 15 la sută a imobilelor.

Preţurile pentru închirierea apartamentelor în or. Chişinău, potrivit datelor Bursei Imobiliare „Lara”:
– cu o odaie 140-200 euro;
– cu două odăi 150-220 euro;
– cu trei odăi 200-350 euro.

Preţurile de vânzare a apartamentelor noi variază, în medie, între 550 şi 850 de euro pentru un metru pătrat, iar pe piaţa secundară – între 615 şi 670 de euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *