CSI / Rusia

Criza din Rusia zguduie industria germană de mașini

Asociaţia constructorilor de maşini VDMA estimează că exporturile pe piaţă rusească vor înregistra un declin şi mai accentuat în cursul acestui an.

2014 a marcat o reducere cu 17 procente a exporturilor de maşini germane în Rusia, însă anul acesta este aşteptat un nou declin, de 25, până la 30 de procente, explică economistul şef al VDMA, Ralph Wiechers, citat de Bloomberg.

Piaţă în declin

Slăbiciunea rublei şi o intrare în forţă a companiilor din China pe piaţă auto din Rusia afectează în mod evident exportul de maşini şi utilaje din Germania, recunosc reprezentanţii VDMA. "Din nefericire, încă de la începutul anului, exporturile constructorilor de maşini din Germania au înregistrat un trend descendent", remarcă Rheinhold Festge, preşedintele VDMA.

Asociaţia numără 3100 de membri, iar cel mai recent sondaj efectuat în rândul lor arată că 94% dintre aceştia sunt afectaţi de criză din Ucraina şi cea din Rusia, 83% raportând mai puţine comenzi decât în anii precedenţi.

Firma de echipament minier şi de construcţii Zeppelin a anunţat încă din noiembrie 2014 că va pierde piaţă din Rusia în favoarea concurenţilor din Asia, că urmare a sancţiunilor economice impuse de UE.

Scania, cel mai mare producător de trailere pentru piaţă din Rusia estimează că cererea de vehicule de uz comercial va reveni în 2016. Firma menţine deschisă în continuare fabrică din Rusia, deşi şi-a redus considerabil producţia.

Reprezentantul zonal al producătorului auto suedez, Hans Tardell, susţine că reprezentantele firmelor europene nu intenţionează să abandoneze piaţă din Rusia, în aşteptarea unor vremuri mai bune.

Conflictul declanşat în estul Ucrainei a depăşit deja un an, soldându-se cu 6100 de victime şi ducând la cea mai mare confruntare între foretele politice de la Moscova şi din Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Recentă dezvăluire a celor 89 de nume de politicieni europeni consideraţi indezirabili pe teritoriul Rusiei nu este nici ea în măsură să îmbunătăţească relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a apreciat la sfârşitul săptămânii trecute că restricţiile de călătorie impuse de Moscova sporesc îngrijorarea Occidentului şi diminuează încrederea în partenerii de dialog de la Moscova.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *