Actualitate

Criză financiară de miliarde la Moldovagaz! Ceban: Tarifele la gaz oricum vor crește

Devierile financiare ale Moldovagaz vor crește la 3,5 miliarde de lei, în condițiile în care ANRE a refuzat să aprobe tariful solicitat de 22,22 de lei pentru consumatorii finali, susține șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Moldovagaz a depus la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică o cerere de modificare a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali. Pe baza prețului actual de achiziție (880-920 USD), am propus ANRE scenariul în care, până la 1 octombrie 2022, prețul unui metru cub de gaz să fie de 22.229 lei la 1.000 mc (fără TVA), cu revenirea la tariful actual în perioada rece a anului. În ciuda argumentelor Moldovagaz, ANRE a decis să aprobe tariful mediu anual pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii finali în valoare de 16.254 lei la 1.000 de metri cubi, în special, 17.244 de lei la 1.000 de metri cubi pentru consumatorii casnici (fara TVA). Prețul de achiziție al gazelor naturale prevăzut în tariful aprobat de agenție este de 696 USD la 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul de achiziție preconizat, luând in considerare puterea calorică doar pentru iunie 2022, este de 880 USD”, menționează Ceban.

Astfel, potrivit președintelui Moldovagaz,  aplicarea prețurilor reglementate aprobate de ANRE pentru furnizarea de gaze naturale, până la sfârșitul perioadei de raportare Moldovagaz va acumula devieri financiare de 1,2 miliarde lei, ceea ce va majora suma totală de abateri de tarif la 3,5 miliarde de lei. Acest lucru inevitabil va duce la majorarea tarifului.

Ieri, 31 mai, ANRE a aprobat noile tarife la gaz, care sunt aplicate din 1 iunie curent. Astfel, pentru populație tariful a fost aprobat la 18,6 lei, iar pentru cei racordați la rețele de tensiune înaltă prețul stabilit este de 16,5 lei metrul cub, iar pentru rețele de tensiune medie – 16,8 lei metrul cub.

Sursa: Bani.md

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.