Actualitate

Criza politică ar putea devia procesul de implementare a Acordului de Asociere

Cu toate acestea, înrăutățirea climatului politic în Republica Moldova în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014 ar pute să zădărnicească aceste succese, deviind procesul de implementare a Acordului de Asociere de la logica birocratică spre cea politică, consideră expertul Cornel Ciurea într-un studiu realizat la comanda Asociaţiei pentru Politică Externă.

Chișinăul pregătește depunerea în 2015 a cererii de aderare la UE și includerea în declarația finală a Summit-ului de la Riga din luna mai a mențiunii despre ”asocierea și integrarea politică” a statelor partenere. Cel mai probabil însă, Bruxellesul nu va da un răspuns imediat Chişinăului, ci va impune anumite condiţii care nu vor mai fi de ordin tehnic ca până acum, ci politice, cum ar fi cele ce ţin de minorităţile etnice, combaterea corupţiei şi schimbarea comportamentului liderilor politici, a declarat Cornel Ciurea.

”Agenda tehnică, birocratică nu va mai fi atât de importantă, vor fi mai importante problemele politice – crearea coaliţiei, menţinerea coaliţiei, lupta împotriva corupţiei. S-ar putea ca aceste probleme pe parcursul anului 2015 să fie mult mai importante decât simple bifări a îndeplinirii unor angajamente pur tehnice şi birocratice”, a declarat Cornel Ciurea.

În acelaşi timp, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă Victor Chirilă s-a referit la necesitatea regândirii de către Uniunea Europeană a Politicii Europene de Vecinătate şi a Parteneriatului Estic.

”Este clar pentru multă lume atât în UE cât şi în regiunea noastră că atât Politica Europeană de Vecinătate cât şi Parteneriatul Estic ar trebui să fie reactualizate, aduse în concordanţă şi cu aşteptările din statele vizate dar şi cu realităţile geopolitice de la noi”, a declarat Victor Chirilă.
Ambii experţi au remarcat faptul că din cauza situaţiei politice stagnează implementarea Acordului de asociere.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *