Internațional

Criză politică în Bulgaria. Guvernul Kiril Petkov riscă să fie dat jos după doar șase luni de mandat

Principalul partid de opoziție din Bulgaria a depus miercuri o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Kiril Petkov. Mișcarea ar putea răsturna coaliția de guvernare după doar șase luni de mandat, anunță Reuters.

Partidul de centru-dreapta al fostului premier Boiko Borissov a acuzat administrația lui Petkov că nu a luat măsuri adecvate pentru a contracara inflația în creștere, declanșată de războiul din Ucraina. Săptămâna viitoare va avea loc votul asupra moțiunii de cenzură.

„Am depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului din cauza eșecului său în politica economică și fiscală”, a declarat Desislava Atanasova, un membru important al partidului de opoziție.

Acesta intenționează să poarte discuții cu toate celelalte formațiuni politice din parlament pentru a susține moțiunea, a mai adăugat Atanasova.

În luna aprilie, Bulgaria a înregistrat un salt al prețurilor de consum de 14,4%, un record al ultimilor 14 ani, în principal din cauza scumpirii alimentelor și energiei.

Petkov, un economist în vârstă de 42 de ani, ales în decembrie pe o platformă de reformă și anticorupție, a declarat că va încerca să obțină sprijin parlamentar pentru un guvern minoritar după ce un partid populist a părăsit coaliția de guvernare

În ciuda acestei plecări, cabinetul are încă majoritate în Parlament.

Experții susțin că tulburările politice vor încetini eforturile reformiste în cel mai sărac și corupt stat membru al UE și ar putea pune în pericol planurile de a beneficia de fondurile de redresare ale UE și de a adera la zona euro, care sunt prevăzute pentru 2024.

Sursa. Stiripesurse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *