Politică

Criză politică în România: Parlamentarii au declanşat procedura de suspendare a preşedintelui ţării

La deschiderea şedinţei celor două Camere reunite ale Parlamentului României a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Materialul care conţine acuzaţiile ce i se aduc actualului preşedinte, în principal încălcarea Constituţiei şi asumarea unor atribuţii care au încălcat principiul separării puterilor în stat, a fost citit de reprezentantul coaliţiei de guvernare, USL, preşedintele Comisiei Juridice din Senatul României, Toni Greblă.

La rândul său, Traian Băsescu a susţinut în discursul pe care l-a avut că este ţinta unui război politic şi că toate gesturile sale au fost în limitele Constituţiei. El a trecut în revistă şi toate gesturile actualei coaliţii de guvernare care subminează, în opinia sa, principiul statului de drept în România, fără a uita nici de episodul scandalului plagiatului premierului. Traian Băsescu a admis că este de acord cu dreptul Parlamentului de a dezbate suspendarea sa şi că nu are nimic de obiectat faţă de această oportunitate a jocului democratic.

Parlamentul aşteaptă avizul consultativ al Curţii Constituţionale pentru procedura declanşată împotriva preşedintelui, urmând ca mâine, după primirea avizului, să supună votului aleşilor propunerea de suspendare. În cazul în care va fi votată de majoritate, Traian Băsescu ar înceta să mai fie preşedinte până la organizarea unui referendum. Acesta trebuie să aibă loc în cel mult 30 de zile de la suspendare, iar populaţia va decide dacă preşedintele îşi poate continua mandatul sau vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, cel mai probabil în toamnă, odată cu cele parlamentare. Mandatul de preşedinte al lui Traian Băsescu s-ar fi încheiat în 2015.

Uniunea Social Liberală, alianţă formată din Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, a preluat guvernarea pe 27 aprilie în acest an, în urma demisiei Guvernului PDL-UDMR-UNPR condus de Emil Boc. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *