CSI / Rusia

Criza transnistreană va forţa intrarea Rusiei în război? Occidentul să se implice activ în dezarmorsarea crizei din regiune

Pe 21 mai, parlamentul ucrainean a votat suspendarea oricărei cooperări militare cu Rusia, denunțând practic acordul din 1995 care dădea Rusiei drepturi de tranzit pe teritoriul Ucrainei către forțele sale din Transnistria.

În același timp, Moldova a înăsprit regulile de tranzit pentru militarii ruși care călătoresc prin aeroportul Chișinău.
Decizia Radei Supreme ucrainene blochează rotația regulată a Grupului Operațional de Forțe ruse din regiunea transnistreană, cu 1.300 de militari, dar şi aprovizionarea și rearmarea.

Având în vedere trucurile rusești din Crimeea și Donbas, decizia Ucrainei este de înțeles, dar ar putea în același timp furniza Moscovei un „casus belli” legitim pentru a porni o campanie pe scară largă, un fel de repetare a războiului cu Georgia din 2008 scrie Frolov.

Un oficial de rang înalt de la Ministerul rus al Apărării a declarat după votul ucrainean că Rusia își va reaproviziona baza în orice împrejurări, chiar și printr-un pod aerian.

El ar putea să nu aibă ca destinație Chișinăul, capitala Moldovei, ci un aerodrom recent reconstruit la Tiraspol.
Aceasta ar pune Ucraina într-o poziție dificilă – dacă să permită zboruri rusești peste teritoriul său, care să aducă „omuleți verzi” la 100 de kilometri de Odessa.

O eventuală decizie ucraineană de a interzice sau intercepta avioane militare rusești deasupra Ucrainei ar da Moscovei motivul pentru o ripostă militară în toată puterea cuvântului.

Deputatul din Duma de Stat Serghei Jelezniak a spus că un atac asupra forțelor rusești din regiunea transnistreană ar însemna aproape sigur război cu Ucraina și „un marș rusesc asupra Kievului”.

Acesta ar putea avea loc numai în Donbas și poate la Harkov, unde Rusia are controlul asupra frontierei.

Mica forță rusească din Transnistria nu este adecvată pentru operațiuni ofensive, iar un asalt amfibiu asupra Odessei din Crimeea depășește capacitățile curente ale armatei ruse.

sursa: paginaderusia.ro


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *