Ultima oră

CSM se opune adoptării iniţiativelor propuse de Ministerului Justiţiei

Într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției se spune că CSM respinge integral inițiativele anticorupție și se opune vehement adoptării acestor inițiative, invocând prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, dar și statutul judecătorului care, potrivit membrilor organului de autoadministrare judecătorească, "diferă total de statutul altor persoane care cad sub incidența acestei legi".

De asemenea, Ministerul Justiției spune că opinia exprimată de majoritatea instanțelor de judecată din R. Moldova este total diferită de cea a CSM, acestea pledând pentru adoptarea și aplicarea măsurilor anticorupție incluse în pachetul elaborat de minister.

Drept urmare, Ministerul Justiției consideră poziția Consiliului Superior al Magistraturii drept nejustificată, lipsită de argumente și care, în lipsa unor soluții alternative, face dovada rezistenței pe care unii reprezentanți ai sistemului judecătoresc o opun oricăror reforme în acest domeniu.

Pachetul de inițiative legislative privitor la măsuri de prevenire și combatere a corupției, precum și proiectul unei noi Legi privind testarea integrității profesionale a actorilor din sistemul justiției, elaborat în conformitate cu prevederile Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției, a fost finalizat la sfârșitul lunii noiembrie 2012.

Printre principalele inovații pot fi menționate stabilirea obligativității testării la poligraf a candidaților la funcția de judecător și procuror, includerea în Codul penal a unei noi norme care prevede confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, precum și introducerea unei noi componențe de infracțiune privind "îmbogățirea ilicită".

Crearea unor instrumente necesare pentru combaterea eficientă a corupției a fost salutată, în cadrul primei runde de dezbateri asupra acestui pachet organizată în decembrie, de șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Dirk Shuebel, și ambasadorul Statelor Unite, Willian H.Moser.

via trm.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *