Social

„Cu pensia mea, rămân şi fără Paşte…”

Am încercat să aflăm câţi bani vor cheltui creştinii pentru a organiza o masă tradiţională în situaţia în care, pe an ce trece, preţurile devin tot mai mari.

Ana, 45 ani

În trei zile de Paşte, cheltuim, în medie, o mie de lei pentru produsele care trebuie să fie prezente pe masa de sărbătoare. De Paştele Blajinilor cheltuim circa trei mii de lei, pentru că plecăm la rude cu pomeni şi cadouri. Totul depinde de tradiţia familiei. Sunt oameni care au bani suficienţi, dar nu consideră că e cazul să-i cheltuiască, iar alţii, cu venituri modeste, fac economii, ca apoi să investească în această sărbătoare.

Raisa Plăieşu, scriitoare

Ieri am fost la piaţă şi mi-am cumpărat strictul necesar pentru Paşti. Am cheltuit cam 500 de lei. Trebuie să mai merg după cumpărături şi, probabil, voi cheltui aceeaşi sumă. Cred că nu contează ce va fi pus pe masă, ci starea spirituală în perioada sărbătorilor de Paşti. Noi trebuie să ne cerem iertare unui altuia şi să regăsim în priviri bunătatea, credinţa şi smerenia.

Ghenadie, 48 ani, electrician-montator

Mă gândesc acum: de unde să iau măcar 500 de lei ca să cumpăr ceva. Nu am niciun ban. Nu ştiu cum voi sărbători Paştele. Am dat tot salariul de 1300 lei pentru achitarea serviciilor comunale. Nu ştiu cum să trăiesc, am cinci copii. Poate voi merge în sat, la părinţi.

Maria, 55 ani

Nu am bani pentru Paşte. Nu voi face nimic. Sunt singură, soţul a decedat, iar copiii au problemele lor. Iată, am primit un colet de la o verişoară din Grecia. Altfel, nu aş avea nimic de Paşti. M-aş duce la ţară, dar nu am pe nimeni acolo.

Victor, 27 ani, instalator

Cred că vom scoate din buzunar minimum 3000 lei pentru produsele necesare de Paşti. Pentru trei zile de sărbătoare sunt cheltuieli acceptabile. Nu e nici mult, nici puţin.

Galina, 71 ani, pensionară

Vai, e greu… Sincer, nu-mi mai rămân bani pentru sărbători. Am o pensie de o mie de lei, dar numai pentru servicii comunale plătesc 1300 lei. Mă ajută copiii. Dacă îmi vor face masă şi îmi vor da vreun cadou, le voi spune mulţumesc. Cu pensia mea, rămân şi fără Paşte…

Ion, 50 ani, om de afaceri
Doar ştiţi ce preţuri sunt la piaţă! Numai pentru a face o masă de Paşti trebuie să cheltuim o sută de euro. Mai cumperi un cocoş, un iepure… Am fost în Croaţia, Italia şi am descoperit că la noi sunt aceleaşi preţuri ca şi acolo. Dar salariile… 

Gheorghe, 31 ani, agent de fotbal
De Paşti cheltuiesc aproximativ 200-300 de euro – doar pentru mâncare şi vizite la ţară.

Ion, 37 ani, om de afaceri
Pentru a sărbători bine Paştele cu familia, cheltuiesc cam 1500 de lei pentru produsele tradiţionale, dar asta e suma minimă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *