Eveniment

Cu un juriu și premii, burse postmoderniste și aproape… politice

În afară de scriitori, la eveniment au participat și politicieni, ce-i drept, din partea unui singur partid – cel liberal-democrat.

Solicitat de TIMPUL, poetul Teo Chiriac, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova a declarat că 2012 a fost un an rodnic cu mai multe cărți la compartimentele poezie, proză, eseuri și critică literară.

La concurs au fost prezentate 69 de cărți, jurizate de către un juriu în frunte cu postmodernistul Iulian Ciocan, din care au mai făcut parte Emilian Galaicu-Păun, Claudia Partole, Aliona Grati (secretar), Mircea V. Ciobanu, Andrei Burac și Grigore Chiper.
Premiul pentru poezie a fost luat de către Radmila Popovici-Paraschiv, pentru volumul „EvAdam”, iar cel pentru proză – de către Mihaela Perciun, pentru cartea „Băltoaca”. La compartimentul critică literară și eseu Nina Corcinschi s-a învrednicit de premiu pentru cartea „Arcul voltaic”. Premiul pentru literatura pentru copii a fost ridicat de către Nicolae Spătaru pentru cartea „Pisicul informatician”, iar cel pentru jurnal, publicistică și memorii a fost „salvat” de către Gheorghe Erizanu pentru cartea „Miercuri pentru joi”. Zic, premiul a fost salvat într-atât, încât scriitorul nici n-a catadicsit să vină să-l ridice.

Leo Butnaru a intrat în posesia premiului pentru traduceri (cu volumul „Manifestul avangardei ruse”, iar Pavel Borș – în al celui pentru debut cu romanul „Credo” apărut la o editură de peste Prut. Premiul Uniunii Editorilor i-a revenit colegului nostru, Dumitru Crudu pentru volumul „Eșarfe în cer”.

Consiliul USM a acordat și el niște premii. Astfel de premiul Opera Omnia s-a învrednicit, pe bună dreptate, scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, iar de premiul relații literare: Ion Ungureanu, Luminița Dumbrăveanu, Boris Marian și Efim Tarlapan. Premiul de Excelență i-a fost acordat criticului Eugen Lungu. Cu premii speciale s-au ales Ilie T. Zegrea, Radion Cucereanu și Iuri Gudumac.

În urma unui concurs de proiecte literare, o comisie de evaluare, din care au făcut parte Lucia Țurcanu, Vitalie Ciobanu și Elena Prus, a acordat șase burse literare pentru anul 2013. Acestea au revenit scriitorilor Nicolae Esinencu, Vasile Gârneț, Ion Ciocanu, Oleg Carp, Claudia Partole și Alexandru Doga. Președintele USM, Arcadie Suceveanu, a specificat faptul că bursele, destul de consistente, au fost sprijinite financiar de către Vlad Filat. Astfel, la Uniunea Scriitorilor, chiar dacă e luna iunie, e primăvară eternă, unde verdele domină pretutindeni…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *