Moldova

(Culmea ipocriziei) Formuzal: Găgăuzia nu trebuie să caute protectori influenţi

Totodată, în mesajul său, citat de agenţia "Infotag", se menţionează că "în loc să sprijine iniţiativele autonomiei şi dialogul, centrul limitează competenţele legale şi impune decizii care vin în contradicţie cu interesele locuitorilor autonomiei".

"Mă adresez forţelor şi figurilor de la Chişinău, care formează politica împotriva Găgăuziei. Da, există găgăuzi care aleg nu cooperarea, ci supunerea liderilor din centru. Sunt minoritate, iar majoritatea locuitorilor autonomiei aleg să servească Moldova, integritatea şi suveranitatea acesteia. Şi dacă în puterea circumstanţelor vom fi nevoiţi să alegem între relaţiile loiale cu partidele de la guvernare din Moldova, noi vom alege statalitatea moldovenească şi niciodată regimul oligarhic", a spus Formuzal.

El consideră că oricine ar fi la cârma Găgăuziei, persoana dată nu trebuie să se bazeze pe conjunctura politică şi să caute protectori influenţi la Chişinău.

"Unicul ghid al başcanului trebuie să fie interesele naţionale ale Găgăuziei. Aceste interese în nici un caz nu trebuie să devină monedă de schimb în relaţiile cu centrul. Principalul aliat al başcanului trebuie să fie nu unul dintre partidele de la conducere, dar poporul Găgăuziei. Iar pentru ca autonomia să fie respectată, este necesar de ştiut cum să dialoghezi cu Chişinău, pe poziţii egale şi cu respect reciproc", a spus Formuzal, subliniind că "Găgăuzia nu este o colonie nici un raion de rînd, ci un subiect autonom în cadrul Moldovei independente".

Sursa: noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *