Interviu

(CULTURĂ) Petru Hadârcă: „Teatrul Național trebuie să fie cartea de vizită a Republicii Moldova”

Cert e că Teatrul Național trebuie să fie o carte de vizită a R. Moldova, iar pentru aceasta sunt importante spectacolele de calitate, prezența la festivaluri internaționale, dar și turnee atât peste hotare, cât și în țară.

– Aveți în spate atât experiență managerială, cât și actoricească, respectiv știți cum funcționează mașinăria unui teatru. Ce planuri aveți pentru „Mihai Eminescu”?

Cele mai frumoase. Sunt multe, dar acum se fură ideile așa că nu le vom dezvălui. Însă în managementul instituției nu vor avea loc schimbări, ci continuitate. Urmează să am acum o premieră la Bucureşti, la care lucrez încă din primăvară. Este un text bazat pe manuscrisul unei femei din Basarabia, care a fost deportată în Siberia cu cei trei copii ai săi, iar întorcându-se peste 20 de ani, în satul său natal, a fost nevoită să-şi răscumpere casa. După acest manuscris a fost făcut un scenariu de teatru radiofonic. La asta lucrez şi trebuie să-l duc la bun sfârşit.

 – În 2012, teatrul pe care-l conduceați a realizat tocmai 186 spectacole. Intenționați să țineți pasul cu această reușită?

Să-l mărim, căci lucrăm pentru spectatorii de aici și nu numai. Teatrul Național trebuie să fie cartea de vizită a Republicii Moldova. De aceea ne interesează spectacolele de calitate, prezența la festivaluri internaționale, plecări în turnee atât peste hotare, cât și în țară.

– În ceea ce privește activitatea dvs. actoricească: urmează să o continuați sau vă veți concentra pe funcția de manager al teatrului?

Nu. O să le îmbin. Nici nu se pune sub semnul întrebării. O să mă implic din ambele puncte de vedere, în management, dar şi în actorie. Dacă cineva va monta un spectacol şi va socoti de cuviinţă şi va zice că, uite rolul ţi s-ar potrivi, atunci o să conlucrăm. De altfel, deja joc în spectacolul „12 scaune”. Urmează să lucrez la o nouă montare, care se va axa mai mult pe dramaturgia naţională şi, în curând, o să încep să lucrez cu textul. Dar nu o să joc, doar o să montez.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *