Opinii și Editoriale

Cultura sarmalelor

În cadrul evenimentului s-au petrecut tot felul de lucruri care aveau ca scop să atragă înspre carte tot felul de oameni. De la ateliere de scriere, la jocuri, ateliere de robotică ș.a.m.d. Unele mai interesante decât altele, anunțau organizatorii.

Televiziunile nu puteau lipsi, de vreme ce printre organizatori erau și unii șefi indirecți. Iar pe lângă asta, există în orice grilă de știri un procent minuscul care trebuie acoperit cu „știri culturale”. Însă modul în care a fost reflectat acest eveniment, a fost de-a dreptul hilar.

S-au prezentat doar roboțeii aduși la atelierul de robotică. Unul mai iscusit ca altul. Deși biblioteca are în general alt scop. Dar cine să țină cont? Roboțeii le plac tuturor. Așa ca din cele două minute de știri culturale, 1, 50 au prezentat roboței.

Nu că am ceva împotriva roboților, însă în Moldova chiar au loc și evenimente culturale, dar cine să le prezinte? Ne interesează cultura? Aia de vin, da. Nu există în această perioadă de an niciun program de știri fără tulburel. Iar primăvara avem cultura de căpșune.

Ne mai mirăm că suntem la coada Europei? Există o reflectare măcar aproximativă a vieții culturale din R. Moldova la vreun post de știri? Singura excepție de la această aliniere la incultură o face Moldova 1, un post care, pe lângă știri culturale destul de ample (în comparație cu ale colegilor), are și emisiuni tematice.

La celelalte posturi vedem mai multe rețete de sarmale. Exact ca atunci când s-au sărbătorit zilele minorităților. Nu s-a vorbit deloc despre vreun pictor sau scriitor. Am văzut doar haine tradiționale și mâncăruri din țările respective. De parcă singura preocupare omenească e cu ce mă îmbrac și ce mănânc.

Chiar și la târgurile internaționale de carte, care au loc în întreaga lume, Moldova e singura țară care se prezintă cu editorii și miniștrii. Nu cu scriitorii. Că – nu-i așa? – vor și alții să se plimbe. Iar pe scriitori de ce să îi prezinte Moldova? Are grijă să-i promoveze România, care de altfel i-a recunoscut pe toți ca parte a culturii române.

N-are decât România să revendice toată cultura, nouă, în Moldova, ne ajung sarmalele și roboții. Apoi ne mirăm de dezastrul din viața politică. Pentru că, știm cu toții, nivelul de civilizație e egal cu cel cultural.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *