Politică

Cum a fost arestat ultimul naș al mafiei siciliene, Matteo Messina Denaro

Un șef al mafiei italiene considerat ultimul naș al mafiei siciliene a fost arestat după ce anchetatorii au primit o informație conform căreia unul dintre cei mai căutați criminali din lume ar fi urmat un tratament medical pentru o tumoare la o clinică cunoscută din Palermo, au declarat surse din cadrul poliției, citate de The Guardian.

Matteo Messina Denaro, în vârstă de 60 de ani, care se ascunde din 1993, a fost prins la ieșirea din unitatea medicală privată La Maddalena de la periferia orașului sicilian, unde forțele speciale au stat de pază de când autoritățile au aflat prima dată despre locul unde se afla în urmă cu trei zile. El purta haine de lux și un ceas de 38.000 de euro.

Mafiotul, care a fost considerat cândva un candidat la funcția de șef al șefilor mafiei siciliene după moartea lui Bernardo Provenzano în 2016 și a lui Salvatore Riina în 2017, primea periodic tratament în această instituție de aproximativ un an sub numele fals de Andrea Bonafede.

„Sănătatea este unul dintre acele lucruri care, mai devreme sau mai târziu, îi obligă pe cei care vor să se ascundă să se expună”, a declarat generalul Pasquale Angelosanto, de la poliția militară de carabinieri, într-o conferință de presă la Palermo. „În ultima perioadă, ne-am concentrat investigațiile asupra stării sale de sănătate. Știam că este bolnav. În ultimele zile, am înțeles că, în această zi, un bărbat care corespundea cu portretele-robot pe care le aveam ale nașului se ducea la această clinică”.

Anchetatorii au povestit că, în jurul orei 8.30, Denaro, purtând o șapcă albă de lână, ochelari colorați și o haină maro din piele de oaie, a mers la clinică cu o foaie de hârtie în mână care conținea rezultatul negativ al unui test Covid, o cerință obligatorie pentru cei care trebuie să urmeze o terapie și o serie de analize de sânge.

Când poliția a pătruns în clădire pentru a-l aresta, Denaro ar fi încercat să fugă, dar, realizând că este înconjurat, nu a opus rezistență. Poliția blocase deja toate căile de evacuare din clinică și drumurile.

Odată încătușat, polițiștii din forțele speciale l-au întrebat pe bărbat: „Cum vă numiți?” „Eu sunt Matteo Messina Denaro”, ar fi răspuns acesta.

Unii dintre cei care au asistat la arestare și au înțeles că bărbatul dus în cătușe era celebrul naș sicilian au aplaudat polițiștii.

Poreclit Diabolik sau U Siccu (slăbănogul), Denaro s-a născut la Castelvetrano, în Sicilia, în 1962. Tatăl său a fost un puternic șef al Cosa Nostra, iar Denaro a prosperat în afacerile familiei, construind un imperiu ilicit de mai multe miliarde de euro în sectoarele de eliminare a deșeurilor, energie eoliană și comerț cu amănuntul.

Potrivit informatorilor mafioți și procurorilor, el deține cheia unora dintre cele mai odioase crime comise de mafia siciliană, inclusiv atacurile cu bombă care i-au ucis pe magistrații antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino. În 2002, a fost condamnat în absență la închisoare pe viață pentru că a ucis sau a ordonat personal uciderea a zeci de persoane.

Se crede că Denaro s-a ascuns în zona de vest a orașului Trapani și a venit în capitala siciliană doar pentru tratament medical. „În prezent, nu credem că bărbații din interiorul clinicii îl protejau”, a declarat procurorul șef din Palermo, Maurizio De Lucia.

Anchetatorii au declarat că monitorizau de luni de zile pacienții din Sicilia care sufereau de aceeași boală ca Denaro și aveau aceeași vârstă cu el.

Unele fotografii cu Denaro după arestarea sa arată cum fața sa este foarte asemănătoare cu reconstrucția digitală a înfățișării sale realizată de autoritățile italiene, folosind cele mai noi tehnologii informatice și informații furnizate de informatorii mafioți. Căutarea pentru a-l localiza pe Denaro a fost complicată de absența aproape completă a fotografiilor recente, existând doar câteva fotografii de identitate realizate la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990.

Mafiotul, care a afirmat cândva î”Am umplut un cimitir, de unul singur”, se pare că și-a menținut stilul de viață luxos datorită mai multor finanțatori care, potrivit procurorilor, includ politicieni și oameni de afaceri. Era cunoscut pentru faptul că purta costume scumpe, un Rolex și ochelari de soare Ray-Ban.

În ciuda rețelei sale puternice de protecție, Denaro a devenit din ce în ce mai izolat în ultimii ani, potrivit informatorilor mafioți. Anchetatorii poliției italiene i-au confiscat fără încetare afacerile și au arestat peste 100 de confrați ai săi, inclusiv veri, nepoți și sora sa.

După arestare, el a fost dus într-o cazarmă militară și apoi la un aeroport, unde va fi transferat într-o locație secretă. În curând, Denaro va fi mutat într-o închisoare de maximă securitate din afara Siciliei, la fel ca și alți șefi mafioți capturați.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat: „Aceasta este o mare victorie pentru statul italian, care arată că nu trebuie să ne predăm niciodată în fața mafiei. Cele mai calde mulțumiri ale mele și ale întregului guvern se îndreaptă către forțele de poliție… și către procuratura din Palermo pentru capturarea celui mai important personaj al mafiei.”

Totuși, De Lucia a avertizat că, chiar dacă statul ar fi câștigat astăzi acest meci împotriva mafiei, Cosa Nostra nu este moartă.

De-a lungul anilor, zeci de persoane au fost arestate în locul lui Denaro în cazuri de confuzie de identitate. În 2019, carabinierii au făcut o razie într-un spital sicilian pentru a aresta un bărbat din Castelvetrano care se afla în convalescență în secția de neurologie.

În septembrie 2021, un britanic în vârstă de 54 de ani din Liverpool a fost încătușat într-un restaurant din Haga, în Olanda, de către polițiști puternic înarmați, care i-au pus o cagulă pe cap și l-au târât afară în fața a zeci de clienți îngroziți. Arestarea a avut loc după ce Italia ar fi cerut autorităților olandeze executarea unui mandat internațional de arestare, crezând că bărbatul este Denaro. Acesta a fost eliberat câteva zile mai târziu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *