CSI / Rusia

Cum a reușit oligarul rus Dmitri Mazepin să dispară în mod misterios cele două iahturi ale sale confiscate în Sardinia

Două iahturi de lux deţinute de oligarhul rus Dmitri Mazepin, în vârstă de 54 de ani, care au fost confiscate în temeiul sancţiunilor Uniunii Europene, au dispărut în mod misterios din portul Olbia de pe insula italiană Sardinia, relatează The Guardian.

Mazepin, miliardarul proprietar al Uralchem, producător al unei game largi de produse chimice, inclusiv îngrășăminte minerale, a angajat o companie străină, care, la rândul ei, a tocmit doi căpitani din Sardinia pentru a duce iahturile departe de Italia, arată investigațiile poliției financiare din Olbia.

Prima navă, despre care se spune că are o valoare cuprinsă între 700.000 și 1 milion de euro, a părăsit Olbia în iunie și a făcut o escală în micul port Bizerte din Tunisia.

Al doilea iaht a părăsit Olbia spre Savona, un port din Liguria, nordul Italiei, înainte de a se îndrepta spre Turcia. 

Locația actuală a iahturilor, care poartă același nume, Aldabra, dar au pavilion diferit, și a proprietarului lor este necunoscută.

Vasele au fost confiscate când tatăl fostului pilot de Formula 1 Nikita Mazepin a fost inclus pe lista de sancţiuni occidentale, în săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina.

Iahturile au rămas în Sardinia până în iunie, când au dispărut cu doar câteva ore înainte de a se confirma oficial că aparţin lui Mazepin.

Este primul caz cunoscut în Italia al unui rus cu active îngheţate în această ţară care reuşeşte să se sustragă sancţiunilor UE.

O vilă din Sardinia deţinută de Mazepin se numără, de asemenea, printre bunurile rușilor puse sub sechestru.

Sardinia era o destinaţie preferată a oligarhilor ruşi înainte de războiul din Ucraina. Mazepin a cumpărat vila, numită Rocky Ram, de la Carlo De Benedetti, un om de afaceri italian şi fost proprietar al ziarului La Repubblica.  

În 2021, potrivit Forbes, averea lui Dmitri Mazepin, oligarh apropiat de Vladimir Putin, se ridica la 800 de milioane de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *