Externe

Cum a reușit un adolescent de 15 ani să-i ajute pe soldații ucraineni să distrugă un convoi militar care se pregătea să atace Kievul

Andrei Pokrasa, un adolescent ucrainean de 15 ani și-a câștigat statutul de erou, după ce a ajutat forțele de apărare ucrainene să distrugă un convoi militar de mari dimensiuni ce urma să atace Kievul.

S-a întâmplat în primele zile ale agresiunii ruse, când oficialii de la Moscova încă sperau într-o victorie rapidă pe tot cuprinsul teritoriului invadat.

Povestea lui Pokrasa este semnalată de publicația britanică Daily Mail.

Adolescentul, care trăiește într-o suburbie a capitalei ucrainene, a fost contactat direct de reprezentanții armatei pentru a-i ajuta să depisteze cu precizie poziția convoiului, într-un moment în care rușii se deplasau lent pe autostrada E40, care leagă Kievul de Jîtomîr (Zhytomyr).

Militarii ucraineni știau că băiatul își achiziționase o mini-dronă și devenise foarte priceput în manipularea acesteia.

La cererea responsabililor militari, Pokrasa a mers cu drona într-un câmp din apropiere, la adăpostul întunericului. A lansat aparatul și a reușit să realizeze fotografii și să determine coordonatele GPS ale convoiului care se apropia de capitală.

Ulterior, tatăl băiatului a transmis aceste informații armatei ucrainene prin intermediul rețelelor sociale.

La scurt timp de la obținerea datelor, artileria ucraineană a lansat un covor de proiectile într-o zonă din apropiere de Berezovka (Berezivka), spulberând, practic, convoiul rus care, la momentul respectiv, se afla la mai puțin de 40 de kilometri de centrul Kievului.

După succesul distrugerii convoiului rus, militarii ucraineni i-au dat tânărului o dronă mai bună
Pentru că misiunea a avut un succes atât de mare, militarii ucraineni i-au dat tânărului Pokrasa unei drone mai sofisticate, cu rază de acțiune mai lungă. În urma acestei inițiative, armata ucraineană a reușit să distrugă mai multe unități ruse de tancuri și blindate.

„Acest adolescent era singurul din regiune care avea experiență în utilizarea dronelor. Este un adevărat erou al Ucrainei”, a declarat Iuri Kaisanov, comandatul unei unități defensive teritoriale, care a ținut legătura cu Pokrasa.

Acesta, la rândul său, descrie experiența primei sale misiuni în apărarea țării drept „foarte înfricoșătoare” dar adaugă că dorința sa era să-i împiedice pe ruși să atace Kievul.

„Forțele de apărare ne-au informat cu privire la poziția aproximativă a coloanei militare ruse. Obiectivul era să găsim coordonatele exacte și să le transmitem soldaților. Le-am dat coordonatele și fotografiile, după care ei au bombardat locația”, a povestit tânărul pilot de drone.

Publicația britanică notează că utilizarea dronelor în conflictul militar a contribuit la oprirea ofensivei ruse către Kiev și că aceste aparate își dovedesc eficiența și în conflictul care se concentrează în prezent în regiunea Donbas.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *