Editorial

Cum am ajuns în arest și ce se poate întâmpla peste 60 de zile

Peste nouă ani, asta nu e noutate deja. Cine nu știe astăzi că Dodon minte? O știu până și alegătorii săi – moldoveni disperați, bătrâni și bolnavi în mare parte, care nu pot pleca la muncă în străinătate pentru a-și asigura un trai cât de cât normal. De aceea ei sunt gata să-și scuipe chiar în suflet de dragul unor jalnice pomeni electorale. Prin urmare, nu vreu să vorbesc aici despre minciunile lui Dodon, care au devenit o normalitate pentru electorat, ci despre lucruri mult mai grave.

În același an, 2011, Dodon a participat la locale cu o echipă de consilieri din partea PCRM, pe care el îi numea „adevărați profesioniști”. Multă lume l-a crezut și l-a votat. Chiar dacă el a pierdut alegerile în fața lui Dorin Chirtoacă, câțiva „profesioniști” de-ai săi au ajuns în consiliul municipal. Unul dintre aceștia a fost Tofan Anatolie, șofer de microbuz, condamnat anterior la zece ani de închisoare pentru că a violat și a omorât o copiliță. Părinții victimei susțin că, după ce și-a bătut joc de fiica lor și i-a luat viața, omul lui Dodon a îngropat-o în grădina casei sale. (VIDEO)

Când acest caz a devenit public, „profesionistul Tofan” s-a retras din CMC, iar Dodon l-a trădat pe Voronin. Apoi, cu ajutorul lui Plahotniuc, după cum se spune, și-a însușit în mod fraudulos Partidul Socialiștilor, după cum afirmă foștii lideri ai formațiunii, și a promis că va salva țara cu ajutorul altor „profesioniști”. Crezându-l iarăși, deznădăjduiții l-au ales președinte. Iar acum, după ce socialiștii au obținut toată puterea în stat, atracția lor față de scandalurile sexuale cu implicarea minorilor parcă ar începe să se confirme.

Astfel, pe 15 martie, în plină pandemie de coronavirus, în loc să declare neîntârziat stare de urgență, guvernarea Dodon a insistat ca să aibă loc alegerile pe circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești. Această decizie a uimit multă lume, pentru că rezultatele scrutinului în cauză nu aveau mare importanță nici pentru socialiști, nici pentru opoziție, iar participarea la el prezenta un risc major pentru populația acestui raion și a întregii țări. Cu atât mai mult cu cât în s. Bălceana din Hâncești era deja înregistrat cel puțin un caz de COVID-19. Din păcate, se pare că viețile oamenilor nu mai contau pentru Dodon în circumstanțele în care un nou „profesionist” trebuia adus în Parlament. Să vedem cine este acesta: Gațcan Ștefan, medic ginecolog, fost șef al Institutului Mamei și Copilului. Într-un rechizitoru la o cauză penală, publicat de portalul deschide.md, despre acesta se spune că, în anii 2001-2002, ar fi întreținut relații sexuale cu nepoata sa minoră.

La Hâncești, din cauza dezbinării tot mai evidente și rușinoase între partidele de dreapta, Gațcan a câștigat alegerile. Fruntașii socialiști l-au felicitat pe noul deputat care, în opinia vicepreședintelui Parlamentului Vlad Bătrâncea, ar fi „un exemplu de corectitudine”. Totodată, după aceasta, cazurile de contaminare cu noul virus au început să se îmnulțească în acest raion, iar satele Bălceana și Sofia au intrat în carantină…

În acest mod, se creează impresia că lui Dodon și „echipei sale de profesioniști” nu le mai păsa atunci nici de viața alegătorilor lor din aceste localități. Mai mult, starea de urgență a fost instituită tocmai a treia zi după alegerile din Hâncești, după ce s-a reușit și oficializarea noii coaliții de guvernământ PSRM-PD. Fie pentru a distrage atenția de la toată tărășenia creată, fie pentru că și-au făcut alte planuri obscure, parlamentarii au anunțat stare de urgență pentru tocmai 60 de zile, chiar dacă statul nu dispune de resurse financiare pentru a sprijini populația și mediul de afaceri. În același timp, Guvernul a început imediat să cerșească donații de la cetățeni. Adică, în prezent, deși noi toți suntem privați de libertate pentru două luni, ni se dă de înțeles că nu ar strica de-am jertfi puținii bănuți din buzunarele noastre pentru lupta cu coronavirusul. Reiese că tot noi trebuie să ștergem și urmele neglijenței socialiste de la Hâncești?

În cea mai delicată postură în acest sumbru joc se află premierul Ghicu. Situația în care ne-am pomenit se poate întoarce radical împotriva cetățenilor și atunci toate oalele se vor sparge în capul său. Pentru că trăim în R. Moldova și-i avem la putere pe cei care-i avem, în țară se pot întâmpla multe nebunii în următoarele 60 de zile, pe care cu greu le vom descoase în următorii ani. Atunci „furtul miliardului” ne va părea un fleac, va fi ca o simplă vânătaie pusă alături de un cancer cu metastaze…

Vom vedea ce se va întâmpla. Însă nu-i exclus ca Dodon să viseze la o țară moartă de foame și plină de lacrimi în perioada alegerilor prezidențiale din toamnă. Atunci va putea urca pe un cal năzdrăvan și, cu aere de salvator, susținut de „profesioniști adevărați”, să împartă nenorociților orez și orz. Și astfel să câștige un nou mandat, pe fundalul unor aprige dueluri dintre Sandu, Năstase, Țâcu și Chirtoacă. Această schimbare de situație ar fi ideală și pentru Kremlin, care va putea să-și mențină controlul în R. Moldova după un scurt război, în care ne va împușca pe toți cu crupe.

P.S. După instituirea stării de urgență, Igor Dodon i-a amenințat cu pedeapsă penală pe jurnaliștii care distribuie fake-newsuri și promovează panica. Sperăm că acesta nu este un prim semnal al instaurării unei dictaturii, prin încălcarea dreptului la liberă exprimare.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *