Externe

Cum au reformat gruzinii Ministerul de Interne

Aceasta este strategia pe care au adoptat-o autorităţile georgiene pentru a creşte încrederea cetăţenilor în poliţie de la 10 până la 80 la sută şi a demonstra întregii Europe cum poate fi realizată o reformă. Până când Ministerul nostru de Interne va învăţa lecţia Georgiei, vă propunem să ne amintim ce transformări a suferit această ţară după alegerile din 2004.

 Reforma lui Saakaşvili

În 2004, după venirea la putere a preşedintelui Mihail Saakaşvili, au fost concediaţi toţi şefii forţelor de ordine din Georgia. Apoi a început lupta cu agenţii rutieri corupţi: aceştia erau filmaţi de serviciile speciale din Georgia şi, în cazul în care luau mită, erau judecaţi şi condamnaţi la 10 ani de închisoare. În ziua în care a intrat în vigoare legea privind Serviciul de patrulare, au fost concediaţi peste 15.000 de agenţi rutieri. Timp de trei luni, pe drumurile Georgiei practic nu au existat poliţişti rutieri, în acest răstimp fiind instruiţi locţiitorii tineri ai acestora.

Un element al reformei, la fel de important, a fost şi campania de promovare a imaginii poliţistului, prin clipuri publicitare televizate şi billboard-uri care afişau imaginea unor agenţi tineri de ambele sexe.

Poliţia rutieră devine Serviciul de patrulare

O altă etapă a reformei MAI din Georgia a fost înlocuirea Poliţiei rutiere cu Serviciul de patrulare, creat pe 15 august 2004. Acesta are menirea de a asigura ordinea şi securitatea la trafic. Angajaţii Serviciului au salarii de la 250 de dolari pe lună şi patrulează cu automobile de model Volkswagen Passat, Opel şi Škoda, dotate cu tehnică computerizată, proiect care a costat circa un milion de dolari SUA. Agenţii care lucrează în acest Serviciu trebuie să fie cetăţeni ai Georgiei, cu vârste între 23 şi 37 de ani, cunoscători ai limbii georgiene şi Constituţiei, cu studii superioare şi posesori ai unui permis de conducere. Aceştia sunt înarmaţi cu arme israeliene de tip „Jericho-941”, bastoane de cauciuc şi arme cu şoc electric.

Lupta cu corupţia

Mai mult decât atât, cazurile de corupţie au fost pedepsite aspru. Potrivit directorului de informaţii şi analize din cadrul Ministerului georgian de Interne, Şota Utiasvili, numai în anul 2005, 200 de poliţişti au fost condamnaţi pentru luare de mită. Astfel, la un an după reforma lui Saakaşvili, penitenciarele s-au umplut cu 25.000 de condamnaţi. Totodată, autorităţile georgiene au mărit salariile de la 40 până la 500-700 de dolari pe lună şi au concediat mai mult de 80 la sută din personalul forţelor de ordine. Nou-angajaţii poliţiei trebuiau să treacă patru etape ale unui concurs cu teste psihologice, elaborate în comun cu specialişti străini. Totodată, Georgia a pus accentul pe tehnologizarea poliţiştilor dotând instituţia cu aparataj modern şi sedii cu pereţi transparenţi.

Actualul prim-viceministru al Afacerilor Interne al Republicii Georgia, Ekaterina Zguladze, a menţionat că autorităţile Georgiei şi-au propus reforme drastice, care au generat duşmani atât în afara ţării, cât şi în interior. „Miza era foarte mare: statalitatea Georgiei. Ne-am dovedit nouă înşine că schimbările sunt posibile. Dacă poliţiştii vor să fie respectaţi, ei trebuie să-şi demonstreze respectul faţă de cetăţeni”, a spus Ekaterina Zguladze. Rămâne de văzut dacă autorităţile R. Moldova vor prelua modelul de reformare al Georgiei…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *