Politică

Cum comentează actuala criză politică doi ex-candidați la funcția de Președinte?

Amintim că cei doi sunt foşti candidaţi la funcţia de preşedinte al RM, ambii fiind înaintaţi de către Partidul Comuniştilor. În 2005, Gh. Duca a fost contracandidatul liderului PCRM, Vladimir Voronin, obţinând un vot, iar S. Groppa, care nu a fost votat de niciun deputat, a fost candidatul la preşedinţie în mai 2009, alături de Zinaida Greceanîi.

„Preşedintele este o persoană politică”

Gheorghe Duca, preşedintele AŞM: 
Postul de preşedinte este foarte politic. O persoană nepartinică va fi transformată sau se va transforma de la sine într-o păpuşă. Va fi un fel de teatru al absurdului.

Nu cred că va fi înaintat un candidat pentru scrutinul de duminică. Deşi, dacă actualele partide ar citi încă o dată programele lor electorale, ar găsi soluţia, şi-ar reaminti că sunt la putere pentru a guverna. M-am bucurat că a început un dialog politic cu PCRM. Un dialog duce tot timpul la ceva. Dacă nu găsesc soluţia între ei, atunci vor merge să se adreseze din nou poporului.

Per ansamblu, situaţia actuală ne face să credem că vor avea loc alegeri anticipate. Problema principală însă rămâne delimitarea clară a puterilor în stat şi micşorarea numărului de deputaţi necesari pentru alegerea preşedintelui.

„O soluţie ar fi un referendum”

Stanislav Groppa, academician:
Este regretabil că, de mai bine de doi ani, ne-am pomenit într-o criză politică. Ţara are nevoie de un preşedinte care să o iubească cu adevărat, un om curajos, cinstit, cu dragoste faţă de Oameni, Pământ şi Istorie. Preşedintele trebuie ales neapărat. Este o necesitate ca partidele parlamentare să se aşeze la masa de negocieri şi să se ridice numai în cazul soluţionării problemei.

O altă soluţie poate fi doar un referendum şi alegerea preşedintelui din partea întregului popor. Preşedinte poate fi atât un membru al unui partid, cât şi o persoană independentă, neafiliată politic. Important este ca personalitatea dată să fie un garant al stabilităţii, securităţii, prosperării şi bunăstării. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *