Politică

CUM comentează ANALIȘTII și COMUNIȘTII modificarea statutului municipiului Bălți

Pe de altă parte, analiștii spun că victoria aparține locuitorilor municipiului, iar o asemenea inițiativă era așteptată de mult timp.

Vă prezentăm mai jos câteva reacții la proiectul Guvernului privind acodarea unui statut similar municipiului Bălți cu cel al municipiului Chișinău:

Sergiu Sârbu, deputat PCRM: ,,Este o victorie foarte serioasă a municipiului Bălți. În ultmii ani, Bălțiul a fost limitat în atribuții, în competențe, în resurse finanaciare . Victoria se datorează acelor consilieri care nu mai tolerau această situație. Intenția de a organiza un referendum a pus pe gânduri guvernarea și pentru a evita acest referendum au decis să vină cu acest proiect. Vom vota proiectul în Parlament dacă va răspunde doleanțelor înaintatate de aleșii locali”

Roman Mihăieș, analist politic: ,,Este decizie care era așteptată de mult timp. În municipiul Chișinău funcționează destul de reușit. Este o soluție care va detensiona situația, astfel încât să nu mai existe motive din partea Partidului Comuniștilor pentru diferite speculații”

Anatol Țăranu, analist politic: ,,Este o reacție promptă a Guvernului și un eșec politic al comuniștilor, pentru că PCRM și-a pus drept scop să distrugă alianța, ei recurg la diferite metode de destabilizare a situației. Ceea ce a făcut Guvernul la Bălți înseamnă înlăturarea acelui pericol de destabilizare. Modificarea statutului municpiului Bălți este un lucru inevitabil în condițiile aplicării strategiei administrației locale. Mai degrabă sau mai târziu se revenea la această soluție. Nu ar fi niciun motivul logic ca partidele din alianță să voteze împotriva acestui proiect”

Bogdan Țârdea, analist politic: ,,Este un demers rațional al Guvernului, o inițiativă corectă, care va calma spiritele și va pune capăt, cel puțin parțial acestor războaie ale referendumurilor , o inițiativă care merge în spiritul Convenției europene, a Constiuției Republicii Moldova, Legii cu privire la autonomia locală. Este unul din rarele gesturi făcute din partea guvernării care vine să satisfacă unele doleanțe ale opoziției. Respectiv, nu pot decât să salut această decizie, fără a califica drept victorie sau înfrângere. Este victoria cetățenilor. În Parlament ar putea exista anumite divergențe, dar dacă premierul va avea o poziție mai fermă, atunci proiectul va fi votat”.

Autorul proiectului de lege, deputatul PLDM, Tudor Deliu, a declarat că Guvernul va trebui să adopte, timp de 6 luni o lege organică specială privind statutul municipiului Bălți. Aceasta se va referi și la raporturile dintre Consiuliul Municipal Bălți și consiliile a două sate aflate în suburbia Bălțiului, Elizavetovca și Sadovoe. Tudor Deliu a subliniat, totodată, că statutul Bălțiului va fi diferit de cel al Chișinăului.

,,Proiectul de lege aprobat astăzi are drept scop să repare o greșeală comisă de fosta guvernare comunistă în anul 2003, prin care municipiul Bălți a fost plasat în categoria unităților administrativ teritoriale de nivelul I, fiind egalat cu autorităţile publice ale satelor, comunelor și oraşelor”, a declarat Tudor Deliu.
 
Sursa: arena.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *