Politică

Cum explică președintele Timofti numărul mare de sesizări la Curtea Constituțională

Deși președintele spune că nu a fost întotdeauna de acord cu deciziile luate de CC, el consideră că legea este dură și trebuie să o respectăm.

“Atunci când se adresează la o instituție, asta însemnă că au încredere în ea. Atunci când se adresează și cu altfel de întrebări, contestări sau sesizează o lege pe care o considere neconstituțională, asta înseamnă că au pretenții față de lucru legislatorului. Dar toate se așează la locul lor prin adoptarea deciziilor”, a declarat președintele aseară la Publika TV, în cadrul emisiunii Fabrika.

Potrivit lui, atunci când CC adoptă o hotărâre și ea nu este favorabilă pentru cineva, însă în Constituție se spune că este obligator pentru toți cetățenii RM, atunci această hotărâre trebuie respectată. “Nu întotdeauna sunt de acord cu deciziile luate, dar eu am o regulă de judecător, legea este dură, dar este lege. Chiar dacă nu ne place, trebui să o respectăm”, a accentuat Nicolae Timofti.

Referindu-se în general la sistemul judecătoresc, Nicolae Timofti a spus că acțiunile care au fost întreprinse de către Legislativ și Guvern în privința corpului judecătoresc, a justiție în general, au început să schimbe lucrurile spre bine. Președintele a mai subliniat că, în ciuda faptului că sistemul judecătoresc a pierdut încrederea cetățenilor după anii 2002-2003, perioadă în care a început guvernarea PCRM, în ultimul timp sondajele arată o creștere a încrederii oamenilor în justiție. “Nu cu mult, dar se schimbă încrederea în judecători”, a spus Nicolae Timofti.  

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *